Mixtape Review n°24

© Monica Marisa Ramirez

Grof geschapen, maar weinig tamtam. Rappers leken tot vorig jaar tot niets in staat. Odd Future, Shabazz Palaces en Lil B kraakten de plompe Timbalandcode en staken opnieuw weerhaakjes in de saaie beats. Het luchtruim is vrijgemaakt voor de nieuwe hiphopgoeroes. Mayday Mayday , ‘The Lunch Special Pt. 4’ van Mixtape Jeremiah Jae moet je horen.

Vorige zomer was het appartement van het jonge baasje uit Chicago het epicentrum van zijn muziekcarrière. Tot de toonaangevende producer Flying Lotus Jae uit zijn schoendoos haalde en hem klaarstoomde voor het succes. Dat het Warp Records-fenomeen het juiste kereltje op het oog had hoor je iedere seconde, want JJ bàrst van talent. Jeremiah heef het charisma van megaster Kanye West, speelt subtiel met taal als Nas dat kan en plaveit dit mooi bovenop de tegendraadse structuren van zijn leermeester.

De songs zijn als noten: niet te kraken. Werp de beats in de vuilbak en Jae behoudt nog een imposante gospelsong. In ‘Art History’ opent hij the book of rhymes en doet de poëet Jae zijn zegje over tienerproblemen en het sociale onrecht. Denk er gerust een primitieve zwart-wit clip bij in de The Bronx. Van zodra hij zijn eerste noot aanhaalt, prikkelt Jeremiahs nasale stem meteen. Je herkent een kwart Kanye, een vierde Guru Jazzmatazz in combinatie met een halve dosis authenticiteit en een snuifje positieve arrogantie.

Maar noem hem geen gewoon rappertje. Jae sleutelde samen met o.a. Flying Lotus een arsenaal aan beats in elkaar die makkelijk kunnen opboksen tegen het niveau van wat Shabazz Palaces je dit jaar al bracht. Lichtjes krakende soul – en jazzritmes, monotone synthgolven en minimalistische geluiden gaan constant in de clinch met elkaar. Zo lang het maar niet alledaags klinkt. En laat Jeremiah Jae net een uit de duizend zijn.

Kasper-Jan Raeman

Tracklist:

01 Exotic Brand Cat Food

02 The Science of the Food Pyramid

03 Wing Stop

04 Art History

05 Grand Ball (Prod. by Natural Cure)

06 Wake Me (Day Dreaming) (Prod. by Flying Lotus)

07 Food Addict

08 Soul Controller ft. Tre

09 Live and Direct (Prod. by Raga)

10 Raw Food Freestyle

11 Brand New Dance ft. Projeck (RARE) (Prod. by Projeck)

12 Sunriders (remix) – Oliver the 2nd

Download de mixtape via deze directe link.

UPDATE: Deze mixtape is kennelijk offline gehaald. We vinden geen alternatief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content