MIA’s: Stromae torenhoge favoriet

© Frédéric Pauwels

Vanavond bepaalt muziekminnend Vlaanderen wie er met de meeste MIA’s gaat lopen. Als alles goed gaat, wordt Stromae de grote slokop. We overlopen even de belangrijkste categorieën in dit overzicht.

Groep van het jaar

In deze categorie zal het erom spannen. Voor elke groep valt wel iets te zeggen, ze zijn dan ook zeer aan elkaar gewaagd.

• Balthazar: Vorig jaar wonnen ze al voor de tweede keer de MIA voor beste album. In 2013 was Balthazar alomtegenwoordig. Zo toerden ze met Editors door Europa en speelden ze maar liefst drie keer op een Werchters podium (Rock Werchter, TW Classic en Werchter Boutique).

• Clouseau: Na enkele jaren afwezigheid bewees Clouseau dat ze nog steeds bij de Vlaamse top horen. Koen en Kris Wauters kunnen als geen ander Nederlandstalige meezingers schrijven. Single ‘Vliegtuig’ en het gelijknamige album stonden al snel op de eerste plaats in de Ultratop.

• Hooverphonic: Zangeres Noémi Wolfs heeft na drie nummer 1-albums in drie jaar tijd bewezen een waardige vervanger te zijn voor Geike Arnaert. Single ‘Amalfi’ was een superhit en concerten in het Sportpaleis en de Koningin Elisabethzaal verkochten vlotjes uit.

• Marble Sounds: De melancholische popgroep rond zanger Pieter Van Dessel kon het brede publiek ontroeren met single ‘Leave A Light On’. Het nummer werd door StuBru gebruikt als officieus ‘Music for Life’-anthem. Het tweede album ‘Dear Me, Look Up’ is een mooie verzameling van warme popliedjes.

Balthazar – ‘Fifteen Floors’ (Live op Lowlands 2013)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Album van het jaar

Stuk voor stuk mooie platen, maar tegen zevenvoudig platina van Stromae is niemand opgewassen.

• Flip Kowlier: De ambitieuze conceptplaat ‘Cirque – De avonturen van W.M. Warlop’ is een nieuw hoofdstuk in de solocarrière van Kowlier. Samen met producer Wouter van Belle creëert hij een warm, nostalgisch universum, geïnspireerd door de verloren gegane glorie van het circusleven.

• Flying Horseman: De band rond zanger/gitarist/songschrijver Bert Dockx bleef de afgelopen jaren voor het grootste deel onder de radar van het grote publiek. Met het ambitieuze dubbelalbum ‘City Same City’ wilt Flying Horseman daar verandering in brengen.

• Stromae: Met bijna 150.000 verkochte exemplaren behaalde ‘Racine Carrée’ de zeer uitzonderlijke onderscheiding van zeven keer platina. Het is het best verkochte album langs beide kanten van de taalgrens. Bovendien kan de plaat ook hoge noteringen in o.a. Frankrijk, Nederland, Duitsland en Zwitserland voorleggen. De torenhoge favoriet!

• Trixie Whitley: Het succes bleef in 2013 niet uit voor Trixie. ‘Fourth Corner’, het solobuut van de Vlaams/Amerikaanse blondine, bracht haar tot in Japan. Haar in passionele soulstem leverde haar meteen een plaatsje op in de top 3 van de charts.

Flip Kowlier – ‘Directeur’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Soloartiest man

Wie kan Stromae iets in de weg leggen?

• Bent Van Looy: Van Looy gaat in 2013 voor het eerst solo met het album ‘Round the Bend’. De trip naar Los Angeles, waar het album is opgenomen, bleek zeer succesvol. Het leverde hem alvast twee radiohits op: ‘Shadow of a man’ en ‘Flowers and Balloons’.

• Daan: 2013 was een goed jaar voor Daan. Op ‘Le Franc Belge’ bewijst hij nog maar eens zijn veelzijdigheid als songschrijver. Het werd zijn meest succesvolle plaat ooit.

• Gabriel Rios: In een brief aan zijn fans beloofde Rios om elke 3de maandag van de maand een nieuwe single te lanceren. Deze nummers moeten uiteindelijk album ‘This Marauder’s Midnight’ vormen. Tot hiertoe is de meeste succesvolle single daarvan ‘Gold’, zijn grootste solohit ooit.

• Stromae: Stromae is een meester in het maken van catchy songs met beperkte muzikale elementen. Wat je wel altijd kan verwachten is een aanstekelijke dancebeat en teksten die dieper gaan dan bij de meeste dance hits.

Gabriel Rios – “Gold”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Soloartiest vrouw

Bij de vrouwen gaat de strijd dit jaar tussen twee ervaren zangeressen en twee jonge veulens.

• Coely: In 2012 werd ‘Ain’t Chasing Pavements’ op verschillende radiozenders grijs gedraaid. Vorig jaar verraste ze met de release van haar EP ‘Raah the Soulful Yeah’. Daaruit bieden de singles ‘Nothing on Me’ en ‘All I Do’ een mooi staaltje van haar kunnen.

• Natalia: Tien jaar na haar doorbraak en Natalia is nog lang niet uitgezongen. Met haar vijfde studioalbum ‘Overdrive’ wist ze weer enkele hits te scoren. De Vlaamse missing link tussen Tina Turner en Aretha Franklin staat er wederom helemaal!

• Axelle Red: Deze grande dame van de Belgische muziek kreeg in Frankrijk al onderscheidingen genoeg en maakt nu ook kans op een bekroning als beste Vlaamse artieste. Haar nieuwe album ‘Rouge Ardent’ was meteen goed voor platina.

• Trixie Whitley: De muzikale bagage werd Trixie Whitley met een gouden paplepel in de mond gegeven. Haar songs zijn pure verleiding: onweerstaanbaar en hypnotiserend.

Coely – ‘All I Do’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hit van het jaar

De genomineerde hits zijn geselecteerd op basis van de verkoopcijfers in Vlaanderen en airplay op de Vlaamse radiostations, gebaseerd op de officiële gegevens van de Ultratop.

• Stromae – “Formidable”: Een van de meest bekeken en besproken clips van 2013 is zonder enige twijfel ‘Formidable’ van Stromae. Hiervoor strompelde de zanger als experiment schijnbaar dronken op de chique Louizalaan in Brussel. Achter het dansnummer schuilt een bittere tekst.

• Netsky – “We Can Only Live Today”: Dit jaar doet Netsky opnieuw een gooi naar de titel met We Can Only Live Today. In 2014 brengt hij ook nog een nieuwe plaat uit… Netsky is here to stay.

• Ozark Henry – “I’m Your Sacrifice”: Piet Goddaer haalde Amaryllis Uitterlinden in zijn team. Hun samenzang bleek meteen een schot in de roos. Single ‘I’m your sacrifice’ is een echte oorwurm en won de Radio 2 Zomerhit 2013.

• Hooverphonic – “Amalfi”: Uit het niets schoot de single naar de hoogste notering in de officiële airplaychart waar hij niet minder dan 9 weken op de eerste plaats bleef staan!

Stromae – ‘Formidable’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Pieter Sips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content