MGMT @ Rock Werchter Dag 4: Geen elektriciteit

© Wouter Van Vaerenbergh
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

(21u30, KluB C) Een tamelijk mak MGMT schipperde op Rock Werchter tussen pop en psychedelica.

PLUS

“We’re fated to pretend”, zong Andrew VanWyngarden vroeg in de set. Een lyric die aangeeft dat MGMT nooit massasucces heeft nagestreefd, ondanks die handvol hits. De rockbusiness, het is voor hen toch vooral doen alsof. Want waar deze band zich écht in thuisvoelt, is in tegendraadse popsongs met scherpe psychedelische kantjes. Songs die, weliswaar zonder de melodie uit het oog te verliezen, alle kanten op stuiteren en zich weinig aantrekken van de klassieke songstructuren. ‘Of Moons, Birds And Monsters’ en ‘Siberian Breaks’ – afgeklokt op bijna 15 minuten – baadden in een zweverig sfeertje, terwijl er op de achtergrond duizelingwekkende computeranimaties van manen, vogels en monstertjes geprojecteerd werden.

Het siert Andrew VanWyngarden en Ben Goldwasser wel dat ze, voor een verrassend volle tent die duidelijk in afwachting was van ‘Electric Feel’ en ‘Kids’, hun eigen weg durfden te gaan. Om nog eens uit ‘Time To Pretend’ te citeren: “We’ve got the vision, now let’s have some fun.”

MIN

Maar fun is nu net waar het dit concert aan ontbrak. Hoewel ‘Congratulations’, ‘The Youth’, ‘Weekend Wars’ en ‘Alien Days’ allemaal beklijvende popliedjes zijn, werden ze met veel te weinig bezieling aan de man gebracht.

Toch zat het publiek de rit van begin tot eind uit, waarvoor hulde. Maar ook toen hun geliefkoosde ‘Kids’ op het einde ingezet werd en er even een golf van opwinding door de tent ging, volgde er een tamelijk makke versie. VanWyngarden wandelde, ongemakkelijk dan wel verlegen, van links naar rechts over het podium, en wreef meermaals met de handen door zijn haar. Making electricity, dat is wat MGMT op Rock Werchter naliet.

HOOGTEPUNTEN

‘Time To Pretend’, ‘Of Moons, Birds and Monsters’, ‘Electric Feel’

BESTE QUOTE

“Thank you very much. We love you. Goodnight”, zijn de enige woorden die Andrew VanWyngarden het publiek tussen de nummers door gunde.

SETLIST: Congratulations / Time To Pretend / Cool Song No. 2 / Flash Delirium / The Youth / Of Moons, Birds and Monsters / Introspection / Electric Feel / Weekend Wars / Siberian Breaks / Kids / Alien Days

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content