Metalsoundsystem ‘Goe Vur In Den Otto’ klaar voor Laundry Day en StuBru: ‘De ladies moeten op onze muziek kunnen strippen’

Goe Vur In Den Otto © Gino Van Lancker

De nieuwste sensatie in hardrockland is geen band, maar een dj-duo. ‘Goe Vur In Den Otto’ begon als een grap, maar speelt zaterdag toch maar mooi op Laundry Day en is vanaf 6 september elke zondag op Studio Brussel te horen. Wat te verwachten? ‘Een uur sleazy listening met de heetste rockmuziek.’

Er zijn wellicht weinig festivals die meer van elkaar verschillen dan Groezrock en Laundry Day. Op het ene heersen beukende drums en scheurende gitaren, op het andere zwaait Koning Beat de plak. Toch is er een act die beide festivals op de affiche hebben staan: Goe Vur In Den Otto, een dj-tandem die de hardrock- en metalklassiekers aan elkaar rijgt.

Drie jaar geleden geeft Jan Vermeerbergen, tourmanager van Millionaire en medewerker van Conspiracy Records, de aanzet voor het project. Dat Vermeerbergen een voorliefde zou ontwikkelen voor zware metalen stond in de sterren geschreven. Hij is geboren in Mol, op een boogscheut van Graspopland Dessel, waar Iron Maiden en Slipknot met de boterhammen mee naar binnen gaan.

Ook in de wagen legt Vermeerbergen vaak een stukje hardrock of metal op. Geen obscure mathcore of black metal, maar de betere meebrulanthems, van Bon Jovi’s Livin’ on a Prayer tot Paranoid van Black Sabbath. Het is die muziek waarop Vermeerbergen zich uitleeft, ook in de wagen. Om zijn favoriete meezingers te labelen, laat hij stickers maken met zijn zelfbedachte kwaliteitslabel, ‘Goe Vur In Den Otto’.

Goed fout

Ongeveer tegelijkertijd krijgt Pieter-Jan Symons, een vriend van Vermeerbergen, de vraag om voor dj te spelen op de afterparty van Antwerp Metal Fest. Ook Symons is, als ex-muziekjournalist van De Morgen, platenbaas en manager, thuis in de muziekwereld. ‘Ik wilde wel gaan draaien, maar niet alleen. Logischerwijze vroeg ik Jan mee.’ Sindsdien is Goe Vur In Den Otto niet alleen een kwaliteitslabel, maar ook een dj-duo, gehuld in bandana’s, jeansvestjes en zwarte bandshirts.

u003cstrongu003e’Mijn liefde voor metal begon bij u003cemu003eTeenage Dirtbagu003c/emu003e’u003c/strongu003e- Pieter-Jan Symons (Goe Vur In Den Otto)

Net als Vermeerbergen ontdekt Symons al vroeg de esthetiek van de dubbele basdrum, maar dat doet hij wel op een onorthodoxe manier. ‘Ik was een fan van Wheatus, en dan vooral van hun enige hit Teenage Dirtbag. In dat nummer zit de tekstregel ‘Listen to Iron Maiden, baby’. Ik naar de Free Record Shop in Mechelen om een cd van Iron Maiden te gaan kopen, Live After Death. Twee metalvrienden met wie ik op internaat zat, leerden mij nog meer bands kennen. Al snel liet de hardrockmicrobe mij niet meer los.’

Wie de hipste nieuwe rocktracks verwacht, is bij Goe Vur In Den Otto aan het verkeerde adres. ‘We gaan voluit voor de hits die iedereen kan meebrullen’, zegt Symons. ‘Tijdens onze sets moet je kunnen dansen en luchtgitaar kunnen spelen.’ Symons’ persoonlijke favoriet uit hun platenkast is Rock the Night van Europe. ‘Het is fout, maar goed fout. Iedereen kan er zich op laten gaan en, niet onbelangrijk, de ladies kunnen er op strippen. (lacht)

Sleazy listening

Aanvankelijk reikt de bekendheid van Goe Vur In Den Otto niet verder dan Groot-Antwerpen. ‘We mochten op enkele albumvoorstellingen van bevriende groepen spelen’, zegt Symons. Van het één kwam het ander. ‘Begin dit jaar draaiden we op een releaseparty van Your Highness. Op dat feestje was de programmator van Groezrock aanwezig, een vriend van ons. Hij stelde voor om Groezrock af te sluiten.’

In één klap wordt Goe Vur In Den Otto meer dan een cafégrap. Symons en Vermeerbergen boksen in ijltempo een decor in elkaar en vinden een booker dankzij het Antwerpse rapfenomeen Halve Neuro. En dan moeten Studio Brusselbazen Jan Van Biesen en Floris Nieuwdorp nog bellen. Of de heren eens willen komen babbelen? ‘We dachten dat we iets verkeerds hadden gedaan’, lacht Symons. ‘Maar ze vielen meteen met de deur in huis: ‘We willen jullie op de radio.” En zo zal vanaf zondag geschieden. Dan draait Goe Vur In Den Otto zijn eerste set op Studio Brussel.

Maar eerst is er nog Laundry Day, waar ze de dag voordien spelen. Het is de afsluiter van een waanzinnige festivalzomer, waarin de heren naast Groezrock ook het metalfestival Alcatraz in Kortrijk en de Lokerse Feesten aandeden. ‘Zowel rockgroepen als dj’s kijken vaak raar op als we aan onze set beginnen. Achteraf vinden ze het altijd leuk en geven ze vaak een cd’tje mee om te draaien tijdens onze volgende sets’, zegt Symons. Hij noch Vermeerbergen zijn zenuwachtig voor zaterdag. ‘We gaan gewoon efkes knallen. Eén uur sleazy listening met de heetste rockmuziek én een special guest.’

Jasper Van Loy

‘Goe Vur In den Otto’ speelt op 5 september om 18 uur op het Studio Brainwashpodium van Laundry Day. Vanaf 6 september is het duo elke zondag tussen 17 en 18 uur op Studio Brussel te horen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content