Met Sleepers’ Reign naar Zuid-Afrika: ‘Pukkelpop, maar dan in de brousse’

© Myra Olislaegers

De Belgische band Sleepers’ Reign speelde op het Oppikoppifestival in Zuid-Afrika. Een bijzondere ervaring voor de jonge groep: ‘De kinderen waren superenthousiast, ook al hadden ze onze muziek nog nooit gehoord.’

Sleepers’ Reign is een van die Belgische bands die de mooie referenties aan elkaar rijgt, maar desondanks altijd een beetje onder de radar gebleven is. De band rond Lukas Hermans haalde de finale van Humo’s Rock Rally 2012, speelde het voorprogramma van Daniel Johnston en How to Dress Well en mocht vorig jaar hun debuutalbum gaan voorstellen op South by Southwest in Texas.

Ondanks dat alles speelde Sleepers’ Reign haar grootste concert van het jaar niet in België, maar op het Zuid-Afrikaanse Oppikoppi. Het festival haalde in mei nog de nationale media toen Pukkelpop mede-eigenaar werd. Organisator Chokri Mahassine verplaatste het festival van augustus naar oktober, om bands die in augustus Europa doorkruisen een kans te geven om te komen spelen.

‘Ook voor Vlaamse bands biedt dit nieuwe kansen’, zei Mahassine daar toen over in De Morgen. ‘Het lijkt me logisch dat onze groepen nu weer makkelijker de weg zullen vinden naar zuidelijk Afrika.’ En Chokri kreeg gelijk: niet alleen Sleepers’ Reign, maar ook Intergalactic Lovers vond de weg naar de Afrikaanse provincie Limpopo.

Hoe moeten we ons Oppikoppi voorstellen?

LUKAS HERMANS: Oppikoppi is een beetje het Zuid-Afrikaanse Pukkelpop. Veel podia, veel verschillende genres ook, maar dan in een totaal andere omgeving. Het festival ligt werkelijk midden in de brousse. De sfeer is er ook wat losser en gemoedelijker, de mensen bijzonder vriendelijk. Maar tegelijk lijkt het meer op een westers festival dan je zou denken. Oppikoppi is bijvoorbeeld cashfree, je betaalt er enkel met je bankkaart.

Met Sleepers' Reign naar Zuid-Afrika: 'Pukkelpop, maar dan in de brousse'
© Myra Olislaegers

Het publiek is er heel aandachtig en staat open voor nieuwe dingen. Hier en daar zong zelfs iemand onze nummers mee.

Jullie hebben meer gedaan in Zuid-Afrika dan enkel optreden

HERMANS: We waren beter voorbereid dan vier jaar geleden (in 2013 speelde Sleepers’ Reign ook op Oppikoppi, nvdr.) en konden zo meer van het festival zelf genieten. We spelen ook nog op de afterparty van het festival.

Maar ons hoogtepunt was zonder twijfel het schooltje voor kansarme kinderen dat we bezochten. De kinderen en het personeel onthaalden ons enthousiast, zonder ook maar iets van onze muziek te kennen. Je ziet zulke schooltjes in tv-documentaires of op Facebook, maar er middenin staan is nog wat anders.

Wat nemen jullie mee uit jullie avontuur?

HERMANS: De kans is groot dat wat we daar gezien hebben, onze teksten zal beïnvloeden. We gaan dan weer minder snel experimenteren met typisch Afrikaanse klanken of ritmes. Op Oppikoppi hoor je trouwens veel westerse muziek.

Met Sleepers' Reign naar Zuid-Afrika: 'Pukkelpop, maar dan in de brousse'
© Myra Olislaegers

Wat onze carrière daar betreft: we hebben er een boekingsagent, maar het is nog te vroeg om de impact te zien. We zijn Oppikoppi en Pukkelpop alvast dankbaar voor de kansen. Onze show in Zuid-Afrika is ook door 8000 man bekeken op de website van Pukkelpop, dat is al wat. Onze trip is een goed verhaal, we kunnen alleen maar hopen dat het wordt opgepikt.

Jullie openden op Oppikoppi het hoofdpodium, een status die in België nog veraf is voor jullie.

HERMANS: Ik heb er verschillende projecten gezien waarvan ik dacht: “Dat zal niet snel op een Belgische festivalaffiche staan.” Onze muziek is ook niet zo radiovriendelijk. Het feit dat we puur op basis van onze muziek zijn uitgenodigd, vind ik daarom alvast een blijk van vertrouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content