Meer dan 2.000 zingen mee op Leuvense Grote Markt

Meer dan 2.000 mensen hebben zaterdagmiddag op de Leuvense Grote Markt het “Sing for Climate” lied “Do it Now” meegezongen waarmee aan politici overal ter wereld gevraagd wordt dringend maatregelen te nemen om de klimaatopwarming tegen te gaan

Het muzikale gebeuren werd geleid door dirigent Roel Willems van het Vlaams Radio Koor. Ook de Leuvense stadssopraan Noémie Schellens zong op het podium mee.

Poolreiziger Dixie Dansercoer wees erop dat hij zelf de afgelopen jaren heeft kunnen vaststellen hoe het poolijs alsmaar meer smelt. Klimaatspecialist Peter Tom Jones (KU Leuven) beaamde dat het Noordpoolijs deze zomer dramatisch gesmolten is en dat wetenschappers van Cambridge voorspellen dat de Noordpool al over 4 jaar tijdens de zomer volledig ijsvrij zal zijn. “Wie dit 10 jaar geleden had durven zeggen, was gek verklaard. De klimaatopwarming loopt veel sneller dan wetenschappers verwacht hadden”.

Terwijl de politieke aanpak van het klimaatprobleem op wereldvlak totaal geen vooruitgang boekt, is er volgens Peter Tom Jones op lokaal vlak een hele beweging op gang gekomen. “Nu al nemen 56 miljoenensteden, goed voor 10 procent van de wereldbevolking, verregaande maatregelen.

In Vlaanderen hebben de provincie Limburg en de steden Gent en Leuven zich voorgenomen om over een aantal jaren klimaatneutraal te worden”, aldus Jones die zelf nauw betrokken is bij de Leuvense plannen om dat tegen 2030 te worden. Hij riep iedereen op mee te doen. “Het draagt bij tot stabilisering van het klimaat, bespaart enorm op de energiekosten en creëert nieuwe jobs, en een andere mobiliteit is bovendien veel gezonder.” (Belg/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content