Maak kennis met festival Kleinhouse: ‘Alles kan, van hardcore tot Bryan Ferry’

© STYN

Oprukkend deejaytalent en installatiekunst in een groene oase: dat is al enkele jaren het recept van Kleinhouse. En als het je niet bevalt? Dan kan je er nog altijd zelf draaien.

Nu zaterdag wordt de omgeving van het Antwerpse Noordkasteel ingepalmd door de derde editie van Kleinhouse. Het festival is in handen van Yves Massignani, in het nachtleven ook bekend als deejay Hush Hefner, Thomas Van Praag en vier van hun vrienden.

Massignani en Van Praag zijn ook de breinen achter Contrair, de pop-upbar die pas nog twee maanden zijn tenten opsloeg in Antwerpen. Maar dan blijft nog de vraag wat de heren nu al enkele jaren willen toevoegen aan een door en door ontwikkeld festivalland als België.

‘Nederland is nog meer ontwikkeld hoor, zeker als je kijkt naar regelgeving en de professionalisering van de organisaties. We gingen er naar festivals als Lentekabinet en Into The Woods en zagen er dingen die we hier misten, vooral natuurlijke decoratie in plaats van al die strakke, metalige en bombastische visuals’, zegt Massignani.

De natuur is meer dan een organisch decor voor hem. ‘We investeren in herbruikbare bekers en lenen onze standen en materiaal uit aan andere events. Op een groot krijtbord kun je jezelf opgeven als je een lift wil of aanbiedt.’

Een sneak peek van het project van de laatstejaarsstudent van Sint-Lucas in Gent
Een sneak peek van het project van de laatstejaarsstudent van Sint-Lucas in Gent© Kleinhouse / Facebook

Bruggen en bomen

Zoals wel vaker op festivals de laatste jaren, valt er niet alleen vanalles te horen, maar ook te zien op Kleinhouse. De laatstejaarsstudenten van Sint-Lucas Gent gingen voor hun eindwerk, onder leiding van Michael Helbich, aan de slag met een brug op de festivalsite. Ook de kunstenaarsgroep Nachtcollectief is van de partij met een spiegelconstructie tussen de bomen.

De soundtrack komt van een selectie deejays waar Massignani behoorlijk trots op is (zie kader). ‘Het zijn geen megagrote namen – dat kunnen we als klein festival ook niet betalen – maar we kiezen voor mensen waar we zelf in geloven, met een brede, eclectische smaak. Wie hier achter de decks wil staan, moet even gemakkelijk techno als disco kunnen spelen.’

Ook belangrijke info voor de bezoekers, want die kunnen op het tweede podium zélf draaien. Wie wil, hoeft enkel Nonkel Guy, kroonprins van de Antwerpse hiphop en bekend van Halve Neuro, aan te spreken om een halfuurtje vast te leggen. ‘Alweer: alles kan, van hardcore tot Bryan Ferry.’

Kleinhouse denkt niet alleen aan ogen, hoofd en dansbenen, maar ook aan de maag. Hongerigen kunnen gaan voor krekelrepen, gourmetburgers of iets uit de Koreaanse keuken, terwijl de dorstigen zich kunnen onder meer aan bierproeverijen kunnen laven. ‘De bedoeling is dat je rond de middag aankomt, iets eet, wat kan chillen of naar de installaties gaat kijken om dan ’s avonds te feesten, besluit Masignani. De eerste editie was er zo’n 500 man – ‘allemaal vrienden van vrienden van vrienden’ – dit weekend worden er 1500 bezoekers verwacht.

De acts die je moet gezien hebben volgens Yves Massignani

Palms Trax

MASSIGNANI: Producer, maar vooral ongelooflijk straffe dj die sinds zijn passage op Kleinhouse Open Air 2016 helemaal is doorgebroken met oa. spots op MainStage Dekmantel Festival en ook Pukkelpop. Zeer veelzijdig en altijd met de focus op de dansvloer. Dat hij ondanks zijn jonge leeftijd – hij is 25 – enorm veel muzikale bagage heeft bewees hij vorig jaar op Kleinhouse toen hij zijn set afsloot met Vamp, de Belgische oerklassieker van Outlander.

Roman Flügel

MASSIGNANI: Roman Flüger draait al ongeveer 20 jaar mee, maar toch nog altijd zijn stempel blijven drukken. Electro, techno, house, hij heeft in elk van deze genres een paar killer releases uitgebracht, onder andere Rocker van Alter Ego. (o.a. Alter Ego – Rocker) . Ongelooflijk blij dat we deze held konden strikken.

Pender Street Steppers

MASSIGNANI: Olijk duo uit Canada bestaande uit Liam Butler en Jack J. Laatstgenoemde had in de zomer van 2015 met Thirstin al een hitje te pakken, maar als Pender Street Steppers zijn de heren sinds hun passage op Dekmantel Festival 2016 echt aan de oppervlakte gekomen. Het duo heeft een zeer brede maar toch dansbare smaak, en hun sets lenen zich perfect om het publiek in de late namiddag klaar te stomen vooraleer de avond valt en onze headliners de decks overnemen. Fris en fruitig, zo zou ik hun stijl eigenlijk omschrijven.

Elias Mazian

MASSIGNANI: Super sympathieke Nederlander die zich met reden één van “De School” residents mag noemen. Is daarnaast ook een zeer frisse producer met verschillende releases op Voyage Direct, het label van een andere gezellige Amsterdammer Tom Trago. Heeft net een nieuwe release klaar voor dit label waarmee hij volgens mij echt potten gaat breken.

Tickets en info zijn te vinden op de website van Kleinhouse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content