Maak kennis met de internethit uit de Verenigde Staten: Rob Cantor

© Zach Callahan

Aan de andere kant oceaan gaan zijn video’s sneller viraal dan smeuïge naaktkiekjes van Jennifer Lawrence, maar bij ons is singer-songwriter Rob Cantor nog een nobele onbekende. Een exclusief interview.

Hem aan een artistieke categorie toewijzen zou zijn veelzijdigheid oneer aandoen. Rob Cantor zingt, danst, acteert, imiteert en provoceert. Het nummer ‘Actual Cannibal Shia Labeouf’, waarin hij een elegante choreografie verenigt met een intrigerende songtekst, een achtergrondkoor en een strijkerskwartet, behaalde meer dan acht miljoen YouTubehits zette hem op de Amerikaanse kaart. Het nummer vertoont paralellen met überhit Bohemian Rhapsody, maar bereikte tot op heden nauwelijks de Europese contreien.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In een exclusief interview met het online magazine artdependence.com praat deze ingenieuze duizendpoot over zijn eigenzinnige muziekvideo’s, het album ‘Not a trampoline’ en zijn toekomstplannen.

Je bent zowel acteur, zanger als muzikant en bent op die manier een veelzijdig artiest. Maar waarvoor volgde je precies een opleiding?

Rob Cantor: Ik schrijf al sinds mijn kinderjaren muziek. Acteren deed ik pas aan de hogeschool, maar mijn acteercarrière liet ik links liggen om voor het muzikale pad te kiezen. Ik behaalde een diploma in cellulaire en moleculaire biologie, wat vreemd genoeg geen verband houdt met mijn dagelijkse bezigheden. Ik speelde als student zelfs met het idee om dokter te worden, maar ik koos ervoor om mijn hart te volgen. En dat lag bij muziek.

Welke artiesten hadden een grote invloed op jou?

Rob Cantor: Dat zijn er te veel op om te lijsten, maar bovenaan die lijst staan The Beatles.

Rob Cantor. Tijdens de opanmes van Actual Cannibal Shia Labeouf.
Rob Cantor. Tijdens de opanmes van Actual Cannibal Shia Labeouf.© Zach Callahan.

Welke gebeurtenis beschouw jij als tot nog toe de mijlpaal uit je carrière?

Rob Cantor: Aan de Universiteit van Michigan speelde ik in een band, Tally Hall. Het was onze ambitie om in The Blind Pig, een rockcafé nabij de campus, voor een vol huis op te treden. Het leek een mission impossible, aangezien de zaal een capaciteit voor 450 personen had. Na een jaar of twee slaagden we er toch in en werd het een van de meest aangename avonden van mijn leven. Dat optreden gaf me een overweldigend gevoel van voldoening. Het was een bescheiden, maar uiterst belangrijke mijlpaal in mijn carrière.

Jouw album, ‘Not a trampoline’, vertoont een grote variatie aan nummers. Schreef je het rond een centraal thema of mogen we het als een verzameling van allerlei nummers zien?

Rob Cantor: Het is inderdaad een verzameling van songs die ik schreef na de laatste tournee van Tally Hall in 2011. Toen ik in 2013 naar Los Angeles verhuisde stopte ik met schrijven. Ik beschouw het album als een terugblik op die twee jaar uit mijn leven, maar hopelijk slagen ook anderen erin om er een persoonlijke betekenis aan te geven.

In je YouTube-hit ‘Actual cannibal Shia LaBeouf’ bundel je heel wat verschillende muzikale aspecten. Hoe slaagde je erin om zowel een koor, dansers, muzikanten en zelfs Shia LaBoeuf te strikken?

Maak kennis met de internethit uit de Verenigde Staten: Rob Cantor
© Zach Callahan.

Rob Cantor: Het maken van de video had veel voeten in de aarde. Samen met mijn getalenteerde en vindingrijke partner Scott Uhlfelder ging ik juni stap voor stap te werk. We ervoeren elke performer die we aan boord haalden als een verovering. Het kostte ons maanden om elke positie van het stuk in te vullen en het plaatje te doen kloppen. Naar het einde toe ruzieden we haast over alles, maar ik ben de mensen die hun tijd en talent aan mijn project besteedden erg dankbaar.

Maak kennis met de internethit uit de Verenigde Staten: Rob Cantor
© Zach Callahan.

Wat zijn je vooruitzichten? Denk je eraan om door Europa te touren?

Rob Cantor: In de eerste plaats wil ik meer muziek en video’s via mijn YouTubekanaal verspreiden. Daarna zet ik Europa eventueel op de tourplanning. (artdependence.com/vertaling: JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content