Lubumbashi… (31 mei)

Tweede stad van het land in Katanga, het Catalonië van Congo. Een trekpleister en mijnstad die onder impuls van de Tanzaniaanse en Zuid-Afrikaanse bedrijven in enkele jaren een metamorfose doormaakte.

Tweede stad van het land in Katanga, het Catalonië van Congo. Een trekpleister en mijnstad die onder impuls van de Tanzaniaanse en Zuid-Afrikaanse bedrijven in enkele jaren een metamorfose doormaakte. Op de weg die ons naar het hotel in het hart van de stad brengt, lijkt de band erg onder de indruk van de architectuur en de schijnbare rust die de stad met rode aarde, witte huizen en terracotta uitstraalt; de bandleden uit Kinshasa vinden de stad te kalm en te traag.

Na de vertoning van de clips, draait de persconferentie in Lubumbashi rond andere thema’s dan de vorige ontmoetingen met de pers. De vragen handelen over Katanga, mijn roots, waarom we de naam Orchestre de la Katuba kozen en mijn kijk op de vijftigjarige onafhankelijkheid van Congo. Maar de meerderheid van de vragen gaan over mijn naam. Ze vragen zich af of hij ontleend is aan Sammy Baloji en of er dan een band is tussen hem en mij. De stemming op de persmeeting lijkt op de grote buurten van de stad: kalm, vredig en gedisciplineerd.

En dan zijn er ook nog Kenya en Katuba (twee stadswijken van Lubumbashi, nvdr), die sloppenwijken blijven, gebouwd als noodoplossing en sinds maanden zonder elektriciteit…

Ik bleef een groot deel van de nacht in de buurt van Katuba nadat ik er de grote familie van mijn oudste broer Guy terugvond.

Tevergeefs of toch bijna…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content