Leuven Jazz 2015 start woensdagavond met Kroegentocht op Oude Markt

© EPA

Met een ‘Jazzkroegentocht’ op de Oude Markt gaat vanavond de 3e editie van ‘Leuven Jazz’ van start. Het festival loopt tot en met zondag 22 maart.

Het programma omvat naast headliners als Aaron Parks Quartet, Greg Osby en Tineke Postma, Jef Neve en Mulatu Astatke ook jazzfilms, gratis expo’s en caféconcerten.

Het festival biedt voor het eerst onderdak aan het internationaal jazzconcours Jazz Hoeilaart dat voortaan ‘B-Jazz International Contest’ heet. Aaron Parks is een uit Seattle afkomstige jazzpianist die in Leuven concerteert met een quartet. De Nederlandse saxofoniste Tineke Postma en haar Amerikaanse college Greg Osby verrasten het afgelopen najaar met het album ‘Sonic Halo’. Jef Neve treedt deze keer solo op. De Ethiopische vibrafonist Mulatu Astatke combineert in zijn Ethio-jazz muziek uit zijn thuisland met Latijns-Amerikaanse ritmes, Caraïbische reggae en afro-funk.

Andere namen op de affiche zijn de Zwitserse formatie Plaistow en de Engelse band GoGo Penguin. ‘B-Jazz International Contest’ is in het verlengde van Jazz Hoeilaart een internationaal jazzconcours voor groepen waarvan de leden niet ouder zijn dan 30.

Uit de 76 kandidaturen om aan deze wedstrijd te mogen deelnemen koos de jury als finalisten voor het Attila Gyarfas Trio (Hon/Ita), het Philippe Lemm Trio (VS), Soso Lakatos Quartet (GBr/Ned) en het Belgische RUIS. Ook het Ylativ Algo Quintet (Dui/Rus), winnaar van het Spaanse festival ‘Getxo Jazz 2014’ werd als finalist weerhouden, net als het Belgische SCHTNZL, de winnaar van de ‘STORM! Contest 2015’. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content