Led Zeppelin beschuldigd van het stelen van intro ‘Stairway to Heaven’

De Britse rockgroep Led Zeppelin zou het openingsstuk van ‘Stairway to Heaven’ hebben gestolen van de Amerikaanse rockband Spirit, met wie ze in 1968 op de planken stonden.

Een kleine maand voor de release van de luxe-editie van de eerste drie Led Zeppelin-albums, dreigen beschuldigingen van diefstal roet in het eten te gooien. De Britse rockers worden ervan verdacht het openingsstuk van het legendarische ‘Stairway to Heaven’ te hebben afgekeken bij Spirit, een Amerikaanse rockgroep, meldt The Guardian.

In 1968 trad Led Zeppelin op in het voorprogramma van Spirit en kregen ze al een voorsmaakje van hun nummer ‘Taurus’. Dat nummer vertoont volgens verschillende fans erg veel gelijkenissen met ‘Stairway to Heaven’, dat Jimmy Page naar eigen zeggen schreef in een huisje in Wales. Het nummer werd in 1970 uitgebracht en is tot op de dag van vandaag een rockklassieker. Spirit zou er met het nummer ‘Taurus’ op hun debuutalbum in 1968 echter eerder mee op de proppen zijn gekomen.

De beschuldigingen komen opvallend laat, 44 jaar op precies te zijn, maar ook daar is een reden voor. In 1997 gaf wijlen Spirit-frontman Randy ‘California’ Wolfe zijn beklag al in het Engelse Listener magazine maar vertelde hij dat niemand genoeg geld had om de zaak aan te vechten en dat iedereen dacht dat het toch al te laat was. De advocaat van California, Francis Alexander Malofiy, komt daar nu op terug en wil de zaak alsnog naar voren brengen. Reden daarvoor is de release van een luxe-editie van de eerste drie Led Zeppelin-albums, waaronder de track ‘Stairway to Heaven’, in juni 2014. “Ik wil hiermee verzekeren dat Randy California krediet krijgt voor zijn werk wat betreft ‘Stairway to Heaven’ wanneer het album uitkomt”, aldus de advocaat.

Een potentieel probleem is wel dat er in de VS een strikte regelgeving is rond het opeisen van auteursrechten, zoiets kan maar tot drie jaar na de feiten. Dat de Amerikaanse rockgroep nu alsnog de rechten wil opeisen, kan volgens het gerecht wijzen op ‘willen profiteren van de recente opbrengst van het nummer’, schrijft de Britse krant.

Die opbrengst is niet mis. Muziekexperts schatten de waarde van ‘Stairway to Heaven’ op 560 miljoen dollar (480 miljoen euro). Het is niet de eerste keer dat Led Zeppelin beschuldigd wordt van plagiaat, nummers als ‘Whole Lotta Love’, ‘Dazed and Confused’, ‘Babe I’m Gonna Leave You’ en ‘The Lemon Song’ zouden ook niet geheel uit eigen hand zijn ontstaan. Die zaken werden wel steeds buiten het gerecht opgelost. (KVW)

Vergelijk beide intro’s

Spirit

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Led Zeppelin

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content