Krijgt ook Brussel een topcultuurschool?

Als het aan Bianca Debaets en Paul Delva ligt, krijgt ook Brussel een topcultuurschool.

In navolging van de eerste topcultuurschool in Antwerpen willen Brussels parlementslid Bianca Debaets en Vlaams parlementslid Paul Delva (beide CD&V) ook in Brussel een topcultuurschool lanceren. Volgens de twee leent Brussel zich uitstekend als voedingsbodem voor “nieuwe en vernieuwende cultuuruitingen”.

Volgens Debaets en Delva is de hoofdstad een “bruisende grootstad” en een “brandpunt van kunsten en culturen” en komt die rol van de stad te weinig tot uiting. “Toch is Brussel de biotoop van menig kunstenaar”, betogen de CD&V-ers. “De interculturele omgeving speelt daarbij een belangrijke rol.”

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege en Vlaams minister van onderwijs Pascal Smet lanceerden het idee van de topcultuurschool veertien dagen geleden in een interview in de Knack Extra rond cultuureducatie. “Ik heb nooit begrepen waarom we naast de topsportscholen geen topcultuurscholen hebben”, liet Smet in dat interview optekenen.

Naar het voorbeeld van de topsportschool zullen leerlingen in de topcultuurschool het schoolgaan dus kunnen combineren met stages en competities. Ook kunnen ze soms afwezig blijven van school en hebben ze een flexibele examenregeling. Op 1 september start de Koninklijke Balletschool van Antwerpen, die eigenlijk vrij dicht aanleunt bij de sportwereld, als eerste met het project.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content