Koningin Elisabeth-wedstrijd voor piano van start

© Belga

Met drieënzestig starten ze vandaag aan de Koningin Elisabeth-wedstrijd voor piano. De komende weken proberen ze de jury in verschillende rondes van hun pianotalent te overtuigen. Tot op 29 mei de laureaat bekend is.

Met drieënzestig starten ze vandaag aan de zestiende editie van de Koningin Elisabeth-wedstrijd voor piano. De komende weken proberen ze de jury in verschillende rondes van hun pianotalent te overtuigen. Tot op 29 mei de laureaat bekend is.

Bij de kandidaten bevinden zich ook drie Belgen, die meteen in de eerste ronde aan bod komen. Zo mag John Gevaert, de 26-jarige broer van ex-atlete Kim Gevaert, maandagnamiddag zijn pianokunsten al tonen. De 22-jarige Stephanie Proot uit Bottelare komt woensdagnamiddag aan de beurt, de 26-jarige Nicolas Franco woensdagavond. Tijdens de vorige editie in 2007 behaalde onze landgenoot Liebrecht Vanbeckevoort de zesde plaats.

Oorspronkelijk dienden 172 pianisten hun kandidatuur in. Op basis van hun dossier en een dvd weerhield de jury 83 kandidaten. Tijdens de loting van de volgorde van optreden waren er uiteindelijk 63 aanwezig.

Na de eerste week worden 24 halvefinalisten gekozen. Een week later, op 15 mei, wordt die selectie nog eens gehalveerd. De resterende twaalf kandidaten strijden voor de titel in de week van 24 tot 29 mei. Ze mogen dan in het Paleis voor Schone Kunsten spelen onder begeleiding van het Nationaal Orkest van België, dat voor de eerste keer onder de leiding staat van de Amerikaanse dirigent Marin Alsop.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content