Klaxons zijn terug

Dé hype van 2007, die met nu-rave z’n eigen genre uitvond, is terug met een nieuw nummer. Wat blijkt? Nu-rave is compleet passé.

Klaxons hebben een nieuw nummer op hun website geplaatst, Flashover. Drie jaar na hun debuut Myths of the Near Future, dat de prestigieuze Mercury Prize won, laten de heren eindelijk opnieuw van zich horen. Het geluid is nog steeds herkenbaar, al zijn de nu-rave trucjes echter zo goed als verdwenen.

Dat we pas na drie jaar opnieuw iets van de notoire nu-ravers horen, hebben we grotendeels aan hun platenlabel te danken. Universal keurde in 2009 de eerste versie van het album af wegens te experimenteel. Frontman Jamie Reynolds bond gewillig in. Hij verklaarde aan NME dat de band ‘ a really dense, psychedelic record’ had gemaakt en dat dit niet ’the right thing’ was voor hen. ‘First and foremost we’re a pop band. I haven’t thought about that for a long time, and now it’s in the forefront of my mind’. De groep kroop daarop in de studio met producer Ross Robinson, die eerder al werkte met The Cure, Limp Bizkit, Korn, At The Drive-In en Vanilla Ice.

Met al deze ‘avonturen’ in ons achterhoofd, waren we op het ergste voorbereid, maar dat bleek als snel nergens voor nodig. Het eerste resultaat van deze herbronning scheurt het etiket ‘pop band’ namelijk in heel kleine stukjes. Van de nu-rave blijft weinig overeind, opgefokte synthesizers zijn ingeruild voor gitaren in overdrive. Klaxons rocken gewoon een stevig eind weg.

De nieuwe plaat, Surfing the Void, moet later dit jaar verschijnen. Klaxons vertrekt ook op Europese tournee, het voorlopig dichtstbijzijnde concert is in Parijs op 15 juni.

Oordeel vooral zelf over Flashover.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Jan Walraven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content