King Princess weigerde op haar elfde een platencontract en werd dan maar een lgbtq-icoon

© .
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Deze King Princess wordt gezien als de lesbische Jezus, een popprinses, een internetkoning.

Aka: Mikaela Straus.

Leeftijd: 20.

Locatie: Los Angeles.

Instagram: @kingprincess69

Weetje: Straus’ betovergrootouders kwamen om het leven op de Titanic.

Fans spreken haar aan met ‘daddy’ en ‘lesbian Jesus’, een van haar songs draagt de ietwat onsubtiele titel Pussy Is God en in haar videoclips durft ze al eens op een vrouwelijke sekspop te kruipen: King Princess is queer, en ze is er verdomd trots op. De jonge singer-songwriter heeft zich de voorbije jaren dan ook tot een heus lgbtq-icoon ontpopt. Tel daarbij een voorliefde voor vreemde internethumor – getuige haar bizarre instagramfoto’s en catchy SoundCloud-remixes, met samples van Kim Cattrall en Tyra Banks – en u krijgt een verfrissende popprinses annex internetkoning op maat van generatie Z.

De muziekgeschiedenis zit vol fantastische figuren, de Bowies, Tina Turners en Chers van deze wereld, die in veel opzichten genderloos zijn en ‘de ander’ vertegenwoordigen.

Dat Straus zich niet zou laten kneden door de verwachtingspatronen van de muziekindustrie, is al langer duidelijk. Op haar elfde krijgt ze haar eerste platencontract onder de neus geschoven. Ze bedankt vriendelijk. In plaats van een kindsterretje te worden brengt ze liever zo veel mogelijk tijd door in de muziekstudio van papa en technicus Oliver, die bands als Arctic Monkeys, Mumford & Sons en The National ontvangt. De rest van haar vrije tijd spendeert ze aan experimenteren met opnameapparatuur, zo veel mogelijk instrumenten onder de knie krijgen en haar Grammy-speech repeteren onder de douche. Het heeft allemaal geloond. Vorig jaar werd ze de eerste artiest op Mark Ronsons label Zelig Records en brak ze definitief door toen Harry Styles de lyrics van haar song 1950 tweette, een bitterzoete liefdesballade geïnspireerd op Patricia Highsmiths lesbiennedrama Carol, dat intussen is uitgegroeid tot een gay anthem met meer dan 200 miljoen Spotify-plays. Sindsdien heeft ze bevestigd met haar debuut-ep Make My Bed en speelt ze voor uitverkochte zalen. U weet dus wat te doen op Rock Werchter.

Een willekeurige quote: ‘De muziekgeschiedenis zit vol fantastische figuren, de Bowies, Tina Turners en Chers van deze wereld, die in veel opzichten genderloos zijn en ‘de ander’ vertegenwoordigen. Ik wil dat popmuziek en andere queer artiesten opnieuw dat soort verhalen vertellen. Dat is wat we nodig hebben. Mensen moeten aan ons denken.’

In concert: op 29/6 in Klub C op Rock Werchter.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content