Kesha blijft gebonden aan Sony Music – ondanks klacht wegens seksueel misbruik

Kesha tijdens een concert © BELGAIMAGE

Een wenende zangeres en rapster Kesha kreeg niet van de rechtbank gedaan dat haar contract met Sony Music voortijdig wordt beëindigd. Kesha argumenteerde dat het werken bij Sony voor haar onmogelijk is omdat producer Dr. Luke haar seksueel heeft misbruikt.

Update: ook Taylor Swift steunt Kesha. “Om Kesha haar steun te betuigen heeft Taylor Swift 250 000 dollar gedoneerd aan de zangeres om haar zo financieel te steunen tijdens deze moeilijke tijden”, aldus een woordvoerder van Swift in een statement.

Kesha spande een rechtszaak aan tegen haar platenmaatschappij Sony om het contract te ontbinden nadat ze haar vaste producer Dr Luke van seksueel misbruik beschuldigde, maar de rechtbank gaf haar ongelijk.

De zaak, die trending werd op Twitter, en onder meer Lady Gaga tot een solidariteitsbetuiging bewoog, gaat terug op het begin van de carrière van Kesha Rose. Zowat tien jaar geleden, toen ze net 18 werd, had ze bij Sony Music getekend, en was ze door succesproducer Dr. Luke onder de vleugels genomen.

Maar al bij het begin, betoogde Kesha in een rechtszaak die ze in 2014 aanspande, was er sprake van seksueel misbruik. Volgens haar aanklacht was er “seksueel, fysiek, verbaal en emotioneel misbruik”. Ze claimde ook dat Dr. Luke, voluit Lukasz Gottwald, haar in het begin pillen had gegeven, en haar in bewusteloze of semi-bewuste toestand had misbruikt.

’60 miljoen in haar geïnvesteerd’

De producer ontkende de beschuldigingen en begon een tegenproces, waarin hij de aantijgingen ontkende en aan Kesha verweet dat ze haar proces gebruikte als middel tot afpersing, een manier om onder haar contract uit te komen, op een moment dat het met haar carrière bergaf ging. Sony Music, dat officieel stelde dat het “in het midden van spervuur” was beland, koos de kant van de producer.

Omdat het, gelet op dat verleden, onmogelijk was nog met de producer samen te werken, vroeg Kesha nu los van haar eerdere proces dat haar contract onmiddellijk beëindigd zou worden. Ze zei dat ze feitelijk niet aan werken toekwam en dat haar carrière de dieperik ingaat.

Dr. Luke argumenteerde dat hij 60 miljoen dollar in Kesha heeft geïnvesteerd, en dat Sony heeft voorzien dat ze muziek kan opnemen zonder dat ze ook maar iets met hem te maken heeft.

De rechter volgde de producer. Het was een typisch, goed onderhandeld contract, vond zij.

“Mijn instinct is dat dit een commercieel redelijk ding is”. Dat Kesha volledig los van de producer kan werken, was volgens de rechter doorslaggevend in haar besluit.

Fans van de rapster demonstreerden voor de rechtbank. De hashtag “FreeKesha” werd gelanceerd.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content