Kanye West en Rick Rubin bedanken drumcomputer met vreemde video

© Reuters

Rapper Kanye West en producer Rick Rubin mochten de Disruptive Innovation-prijs voor de Roland TR-808 in ontvangst nemen. Omdat ze niet op de Awardshow aanwezig konden zijn, maakten ze een video om de oude drumcomputer te bedanken.

Op de Disruptive Innovation Awards, een alternatieve prijsuitreiking van het New Yorkse Tribeca Film Festival, wordt de gelijknamige prijs uitgereikt aan “zij die uit het culturele keurslijf breken en het succesvol verstoren.” Hoewel dit ook op Kanye West en Rick Rubin van toepassing is, draait het niet om hen. Zij namen de prijs van winnaar Roland TR-808 in ontvangst. Dit is geen rapper of techno-artiest, maar een oude drumcomputer.

West en Rubin konden er niet bij zijn, dus besloot clipregisseur Mark Romanek, bekend voor zijn muziekvideo’s van onder andere Nine Inch Nails, Sonic Youth, David Bowie en Johnny Cash, een filmpje te maken. Het resultaat is een rare, avant-gardistisch aanvoelende clip.

Pink Floyd en Laurel & Hardy

Elementen uit de popcultuur zoals de marcherende hamers van Pink Floyd en het Amerikaanse slapstickduo Laurel en Hardy, die op Kanye’s ‘I’m in It’ dansen, figureren. Een Aziatische taal is – in foutief tempo zoals het een B-film zou betamen – overheen de dankwoorden gedubd.

Over de drumcomputer zijn de twee erg enthousiast. “De Roland TR-808 blijft verantwoordelijk voor nieuwe muziek. En dat dertig jaar na zijn lancering en productiestopzetting,” aldus Rubin via ondertitels. Kanye’s ondertitels bleveb beperkt tot “heel erg bedankt”. Typisch.

Opvolger ‘Yeezus’

De rapper werkte samen met Rubin aan de universeel geprezen rapplaat ‘Yeezus’. De producerveteraan werd toen op het laatste moment ingeschakeld, omdat het album een paar weken voor de officiële release nog niet klaar was.

Volgens vakblad Rolling Stone zouden West en Rubin opnieuw samenwerken voor de opvolger van ‘Yeezus’. MC/producer Q-tip van legendarische hiphopgroep A Tribe Called Quest zou ook van de partij zijn. West stelde onlangs een Australische tournee uit om aan zijn nieuwe muziekbaby te werken. Het album zou later dit jaar verschijnen. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content