Jong muziekgeweld op Theater aan Zee: The Bucket Boyz

Dagelijks stelt Knack Focus u een jonge beloftevolle muzikant voor die ten dans speelt op Theater aan Zee. In hun opzwepende nummers nemen The Bucket Boyz geen blad voor de mond.

Het geluid van The Bucket Boyz simpelweg omschrijven als folk- of buskermuziek is afbreuk doen aan de eigenheid van de groep. Omdat het beest toch een naam moet hebben, bedachten ze dan maar een eigen term. “We spelen bluetrash-muziek, een mix van bluegrass, trash en punkmuziek. We spelen geen mooi genuanceerde traditionele folk bluegrass. Er zit een ruig randje aan,” legt Berk Uhm, één van de Boyz, uit. Die bluetrash– klanken tovert de groep tevoorschijn op simpele instrumenten als een banjo, stokjes en – voelt u hem al komen – een emmer.

Geëngageerd Amsterdam is heden ten dage de uitvalsbasis van de groep, die meer onderweg is dan thuis. “We zijn al zeker tien jaar bezig met muziek maken in allerlei vormen, ook toen we nog in Tennessee woonden. Twee derde van de groep is familie.”

Het publiek van The Bucket Boyz is van diverse pluimage. “Iedereen vindt wel iets in onze muziek. Het is leuk voor de oma’s en opa’s, voor de kinderen, baby’s, hippies, punks, yuppies, voor de strak-in-het-pak-zittende bankiers. Die laatsten moeten dan al knarsetandend door onze teksten geraken, die altijd politiek geëngageerd zijn. In de teksten zitten heel veel boodschappen, voornamelijk geïnspireerd op die van de punkwereld. Wij wonen zelf al tien jaar in gekraakte plekken in en rond Amsterdam. De klassenstrijd, daar gaat het vaak over, klimaatproblemen, consumptiemaatschappij. En natuurlijk over feesten (lacht),” aldus Uhm.

McDonald’s Tweede keer, goede keer voor dit olijke trio. Normaal had de groep tijdens de vorige editie van Theater aan Zee al moeten aantreden, maar dat ging toen uiteindelijk niet door. Dit jaar is het wel gelukt. “Ik kende het festival tot vorig jaar niet, maar vind het echt geweldig. Het is grappig om in het internaat te slapen, en iedereen is heel vriendelijk én er is ook lekker eten,” verklaart Uhm.

“Onze eerste set hier was met een zittend publiek. Dat was wel een beetje wennen, want wij zijn het gewoon om op straat te spelen waar de mensen gewoon langslopen, of in een café waar mensen zin hebben in een feestje. Het tweede optreden wordt echt één met een dansend publiek dat biertjes drinkt.”

Optreden voor een zittend publiek mag dan de uitzondering zijn, de groep heeft al spectaculairdere settings gehad voor hun optredens. “Voor een kinderprogramma hebben we in een kinderziekenhuis gespeeld. Dat was apart. Daar stonden we dan voor K3-posters met onze politiek geladen teksten. We hebben ook eens op het dak van een frietkraam gespeeld, en ook in een McDonald’s, waar we speelden voor de mensen in de wachtende rij hopend dat we hen misschien op andere gedachten konden brengen,” zegt de muzikant.

The Bucket Boyz hebben nog een mooie nazomer in het verschiet. “We hebben net een cd uitgebracht, zelf opgenomen in Engeland, en zijn ook nog bezig met een clip. Eind augustus toeren we ook nog door UK en daarna door heel Europa.” (MVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content