Jong muziekgeweld op Theater aan Zee: Hans Beckers

© Marc Adriaenssens

Dagelijks stelt Knack Focus u een jonge beloftevolle muzikant voor die ten dans speelt op Theater aan Zee. Hans Beckers maakt met zijn installatie ‘Sonare Machina’ visuele muziek.

Hans Beckers is een randgeval. Hij is muzikant, beeldend kunstenaar en performance kunstenaar, en liefst nog allemaal tegelijk. Zijn installatie ‘Sonare Machina’ is het resultaat van deze schizofrene positie. “Ik noem het een orkest van allerlei objets trouvés die ik op mijn pad ben tegengekomen, zoals een eiersnijder. Elk heeft zijn eigen karakter- en klankeigenschappen die ik interessant vond waardoor het object een volwaardig instrument wordt in het orkest,” legt Beckers uit.

De installatie kan op twee manieren gebruikt worden. “Bij de concertvorm bespeel ik de installatie met allerlei schakelaars, bij de andere vorm speelt het orkest op zich en kan het publiek rondlopen. In de concertvorm, die ik ook zal gebruiken voor Theater aan Zee, is het een wisselwerking tussen wat ik doe en wat de objecten doen. Ze zijn geprogrammeerd en doen dus steeds iets anders, leiden een eigen leven,” aldus de kunstenaar-muzikant.

Canvascollectie
Sonare Machina heeft al een behoorlijk parcours afgelegd. De installatie ontstond als afstudeerproject van Beckers, die Multimediale Vormgeving studeerde. “Ik ben tijdens de opleiding steeds bezig geweest met muziek. In de opleiding is er veel vrijheid maar krijg je wel de nodige begeleiding. Ik heb getwijfeld tussen conservatorium of beeldende kunsten. Uiteindelijk koos ik voor het laatste omdat ik daar zowel met geluid als met beeldend werk kon bezig zijn en deze evenwaardig waren. Ik ben heel tevreden met de keuze die ik heb gemaakt. Alles voelt juist.”

Het grotere publiek kon uitgebreid kennismaken met Beckers’ installatie tijdens de Canvascollectie en deed dat ook in grote getale. “Ik was genomineerd voor zowel de grote als voor de publieksprijs, wat ik totaal niet had verwacht. Ik had geen idee dat een geluidsinstallatie, zo’n groot werk dat geen schilderij is, zou aanslaan bij de jury en het publiek. Op de vernissage was het leuk om te zien hoe het publiek met mijn installatie omging.”

Beckers won uiteindelijk niets. “Ik was niet teleurgesteld dat ik niet had gewonnen, maar wel in de winnaar van de grote prijs. Er waren veel betere winnaars. Dat Filip Sterckx de publieksprijs won, vond ik meer dan terecht (Sterckx won met ‘Peepshow’, een film geprojecteerd op een 3D-sculptuur, nvdr.)”

Woestijnzand

Zijn nominatie voor de Canvascollectie bewijst dat Hans Beckers’ werk de muziekgrenzen overstijgt. “Ik maak niet echt theater, maar wel een visuele voorstelling met muziek. Zo kwam ik bij Pieterjan (Vervondel, verantwoordelijk voor de muziekselectie, nvdr.) terecht voor Theater aan Zee. Ik sta nu in het muziekprogramma, hoewel ik wel denk dat ik ook in het theaterprogramma zou passen.”

Wie Hans Beckers in het najaar nog aan het werk wil zien, kan op 23 september terecht op Time Canvas festival in het Antwerpse MUHKA. Daar stelt de kunstenaar zijn nieuwe geluidsinstallatie ‘Sonitum Horarium’ voor, gemaakt in samenwerking met Champ d’Action. ‘Sonitum Horarium’ wordt een woestijnzandloperinstallatie. (MVG)


Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content