Jeugd en Muziek wint YEAH! award

Een Vlaams muziekproject betrekt jongeren op een hoogst creatieve manier bij klassieke muziek.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vier percussionisten stormen de klas binnen en klepperen op pennenzakken, tikken op tafeltjes, bewerken de vuilnisbak en slaan met het bord. Voor de leerlingen doorhebben wat er gebeurt, zijn ze weer vertrokken. Later zijn ze terug en jongleren met percussie en klanken – werk van Cage, Kagel, Reich en Crockarell, maar het belangrijkste is dat de jongeren mee zijn. De naam van het gebeuren is slagRoom, een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen.
Die won zopas de internationale YEAH! Young EARopean Award 2011 in de categorie ‘Performance’. De beslissing werd zaterdag bekendgemaakt op het YEAH! Festival in Osnabrück. Het motto van de competitie, jonge mensen aanmoedigen en inspireren door klassieke muziek, zette meer dan 250 organisaties, orkesten en ensembles uit Europa ertoe aan om hun projecten en ideeën in te zenden voor de YEAH! Award.

Uiteindelijk bleven 15 projecten over, tien in de categorie ‘Performance’ (concerten voor een jong publiek) en vijf in de ‘Process’-categorie (projecten waarin het jonge publiek zelf actief deelneemt). In de eerstgenoemde categorie kaapte slagRoom dus de eerste prijs weg.

Ideale introductie
Jeugd en Muziek zelf beschrijft het project als innovatief, omdat het jongeren op een onconventionele manier in contact brengt met muziek. De methodologie – de band leggen tussen het concert en de realiteit van de klas – is anderzijds weldoordacht en het proces is ingebouwd in een educatief proces. Het resultaat: een ideale introductie tot de hedendaagse klassieke muziek.

YEAH! Young EARopean Award is een initiatief van Stiftung Stahlwerk Georgsmarienhütte georganiseerd door Netzwerk Junge Ohren en ondersteund door de stad Osnabrück and Musikland Niedersachsen.

Peter Vandeweerdt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content