Jerry Paper, van ongewenste nerd tot heel vreemde soloartiest

© GFMONIKAMOGI
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Weirdo Jerry Paper maakt bed-roompop. Hij draagt sokken in zijn sandalen, draait weleens een tong met een kameleon en werd soloartiest omdat niemand hem als frontman wilde.

Echte naam: Lucas Nathan

ASL: 28. Man. Los Angeles.

Instagram: @jerrypaper_reality

Levensmotto: ‘Your ego is not your amigo.’

Om Jerry Paper ietwat te begrijpen kunt u op YouTube naar de mockumentary Who Is Jerry Paper: The Infinity between One and Zero? kijken. Niet dat u een antwoord op de vraag in de titel krijgt. Integendeel, de enige betrouwbare informatie die u aan de reportage overhoudt, is dat Jerry Paper een verdomd vreemde vogel is. Zijn podiumoutfits bestaan uit jurken, paarse kimono’s en sokken in sandalen, dansen doet hij alsof hij vroegtijdig uit een theateropleiding is ontsnapt en in videoclips wordt hij intiem met een reusachtige kameleon of gaat hij verkleed als clown een potje huilen op het strand. Lucas Nathan, want zo heet de man achter het alter ego, is niet het soort artiest dat zichzelf al te serieus neemt. ‘Het heeft geen zin om er geen plezier aan te beleven’, vindt hij. ‘Dat is zelfs geen optie.’

Ik moet beleefd zijn, zoals het een normaal lid van de maatschappij betaamt. Mijn alterego Jerry daarentegen bestaat niet echt en kan in principe alles zijn.

Zijn muzikale expeditie begon op zijn vijfde, toen hij het themanummers van The Simpsons op piano leerde spelen. Op zijn dertiende startte hij de band The Corrupt Ice Cream Vendors, nadat een ijsverkoper wiet had proberen te verpatsen aan een van zijn vrienden. Later probeerde hij in coolere bands binnen te raken, maar niemand wilde een nerd als frontman. Dat hij graag rondhing in de buurt van scientologycentra en mormoonse tempels hielp allicht niet echt. En dus werd hij noodgedwongen soloartiest. Zo kon hij meteen ook zijn fascinatie voor spiritualiteit en religie botvieren en zich ritueel ontpoppen tot Jerry Paper. Intussen maakt hij onder dat pseudoniem bedroompop die doet denken aan Mac DeMarco en Connan Mockasin. Voor Like a Baby, zijn jongste plaat, mocht Matty Tavares van BadBadNotGood mee aan de knoppen zitten en trekt hij zelfs op tournee met een heuse band. Kan hij alsnog de frontman uithangen.

Een willekeurige quote: ‘Mijn alter ego helpt me om meer mezelf te zijn. Als Lucas Nathan pas ik me dagelijks aan, naargelang de situatie en de mensen met wie ik praat. Ik moet beleefd zijn, zoals het een normaal lid van de maatschappij betaamt. Jerry daarentegen bestaat niet echt en kan in principe alles zijn.’

In concert: op 9/2 in de AB, Brussel, abconcerts.be

Partner Content