Jazzsaxofonist Yusef Lateef overleden

Jazzsaxofonist Yusef Lateef, een van de eersten die wereldmuziek introduceerde in de jazz, is op 93-jarige leeftijd overleden. Drie jaar geleden kreeg hij de hoogste onderscheiding in de jazz.

Jazzsaxofonist Yusef Lateef, een van de eersten die wereldmuziek introduceerde in de jazz, is thuis, in de Amerikaanse staat Massachusetts, overleden. Lateef werd 93, en leed aan prostaatkanker.

Lateef stond als tenorsaxofonist bekend om zijn indrukwekkende techniek, maar speelde ook dwarsfluit, hobo en fagot. Die twee laatste instrumenten zijn niet zo gebruikelijk in de jazz. Hij gebruikte ook verschillende soorten fluiten en houtblazers uit de hele wereld in zijn muziek.

Lateef werd in 1920 geboren als Willeam Emanuel Huddleston in Tennessee. Vijf jaar later verhuisde het gezin naar Detroit, waar hij als veelbelovende muzikant vele topmuzikanten uit Detroits actieve muziekscene leerde kennen. Als 18-jarige toerde hij met verschillende swingbands, om in 1949 terecht te komen bij het Dizzy Gillespie Orchestra. In de jaren 50 bekeerde hij zich tot de islam en nam hij de naam Yusef Lateef aan. In hetzelfde decennium begon hij een eigen kwintet.

In 1960 verhuisde hij naar New York, en vervoegde hij de band van bassist Charles Mingus. Later speelde hij met verschillende andere groten van de jazz, zoals Cannonball Adderley, Donald Byrd en Miles Davis. Voor grote labels als Prestige, Impulse en Atlantic, maar ook voor zijn eigen YAL, bracht hij meer dan 100 platen uit als bandleader.

Zijn meest bekende stukken zijn “Love Theme from Spartacus” en “Morning”. In 2010 kreeg hij de National Endowment for the Arts Jazz Masters toegekend, de hoogste onderscheiding in de jazz in de Verenigde Staten. (Belga/DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content