Jazzmuzikant Lander Gyselinck krijgt Vlaamse Cultuurprijs Muziek

Lander Gyselinck © Focus

Drummer Lander Gyselinck heeft zaterdagavond in Flagey de Vlaamse Cultuurprijs Muziek 2015 ontvangen uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een bronzen kunstwerk.

De 29-jarige Gyselinck is actief in een hele resem projecten in verschillende constellaties. Hij stond aan de wieg van LABtrio en werkt met grote namen zoals Kris Defoort. Ook met BeraadGeslagen, het Ragini Trio, Sandy, zijn New Yorkse band Howard Peach, Sinister Sister en zijn soloproject Known Alone treedt hij regelmatig op. Met het kwintet STUFF. brengt hij met vier andere muzikanten een crossgenre groove, ergens tussen hiphop en eerder elektronische jazz funk.

“Deze drummer, componist en muziekduivel-doet-al is een bijzondere, creërende en straffe muzikant, die al op jonge leeftijd uitblinkt en over een enorm groeipotentieel beschikt”, zo stelt de jury. “Hij is niet voor één gat te vangen en de creatieve spil bij diverse projecten”.

Gyselinck is vereerd met de prijs: “Dit is een eer die ik niet zag aankomen. Het is een eer die ik te danken heb aan alle eigenzinnige artiesten, muzikanten, muziekliefhebbers, met wie ik het genoegen heb te mogen werken, van gedachten te wisselen en van wie ik altijd zal blijven leren. Dank u, jullie, daarvoor. Een kunstenaar staat nooit op zich, maar staat altijd ook voor iets anders, voor een gemeenschap.”

Eerder ontving Gyselinck al de Toots Thielemans Jazz Award, de Sabamprijs Jong Talent en de prijs Gent Jazz. Vorig jaar werd hij MIA 2015 muzikant van het jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content