Jari Demeulemeester, voormalig AB-directeur: ‘Literaire verdienste ligt in rijkdom van beelden die hij gebruikt’

© -

Ook de gewezen directeur van de Brusselse concertzaal AB, wiens platenkast vol staat met werk van de Amerikaanse muzikant, vindt de Nobelprijs volledig terecht.

Al twijfelen weinig bewonderaars van Bob Dylan eraan dat zijn Nobelprijs voor de Literatuur terecht is, toch blijft het voor vele een verrassing. “Zeker als je de sérieux kent van het Nobelprijscomité”, zegt Jari Demeulemeester, gewezen directeur van de Brusselse concertzaal AB, wiens platenkast vol staat met werk van de Amerikaanse muzikant.

“Maar het is een goede zaak dat Dylan deze prijs krijgt”, zegt Demeulemeester. “Het geeft toch aan dat je voor goede literatuur ook naar muziek kan luisteren. En Dylan had toch zeker een grote literaire verdienste.”

“Ik heb een groot respect voor de man. Mijn platenkast staat vol met zijn werk, en ik kan het niet laten om zijn platen te blijven kopen. Ook al blijft hij nieuwe muziek maken aan sneltreinvaart. Sommigen zeggen dat hij het voor het geld doet, maar ik ben daar niet zo zeker van. Ik weet ook niet of hij het altijd is die erachter zit. Hij probeert in elk geval elke keer iets nieuw in zijn platen te steken. Hij investeert ook in zijn stem, zoals met zijn twee Frank Sinatra-platen.”

Zijn literaire verdienste ligt in de rijkdom van beelden die hij gebruikt, zegt Demeulemeester. “Hij vertelt zijn verhalen met sterke beelden. Het hoeft daarom niet echt te zijn. Zoals Willem Vermandere het verwoordde: ‘Het moet niet waar zijn, als het maar waarachtig is.'”

Ook zanger Jan De Smet, Bob Dylanfan van het eerste uur, vindt de Nobelprijs voor Dylan meer dan terecht. ‘Hij heeft een hele generatie songwriters de weg gewezen.’

Lees hier het interview met de De Smet: ‘Ik ben vooral blij dat hij nog leeft’

(Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content