Jack White noemt The Black Keys zwakke kopie van The White Stripes

Jack White haalt opnieuw uit naar The Black Keys. In een interview met Rolling Stone hamert hij erop dat Auerbach en Carney zonder zijn invloed nergens zouden staan.

The Black Keys zijn alles behalve origineel, zo benadrukt Jack White in het interview. ‘Er zijn kinderen op school die zich kleden zoals de rest omdat ze zelf niet weten hoe zich te kleden. Dat fenomeen bestaat ook in de muziekindustrie,’ sneert White. ‘Tijdens tv-reclames hoor ik liedjes die klinken als een rip off van mijn sound. Dat gaat zelfs zover dat ik denk dat het een nummer van mijn hand is. De helft van de tijd gaat het dan om The Black Keys,’ vult hij aan. White beklaagt zich dat ‘heel wat mensen blijkbaar geen graten zien in een zwakkere versie van het origineel.’

Deuren openen Verder in het interview vergelijkt hij zichzelf met Amy Winehouse, die ook heel wat artiesten heeft beïnvloed, waaronder Duffy, Lana Del Rey en Adele. ‘Sommige groepen openen deuren voor een bepaalde muziekstijl,’ licht hij toe. Als deze bands dan van het toneel verdwijnen, wordt hun plaats ingevuld door slappe afkooksels van het origineel. Amy Winehouse zwengelde de populariteit van ‘white soul’ aan en hij, met zijn band The White Stripes, is verantwoordelijk voor de heropleving van de blues. Of zo ziet White zelf het in ieder geval.

Vernietigende mail

Dat Jack White geen fan is van The Black Keys, is geen geheim. Vorige zomer kreeg TMZ mails van Jack White naar zijn ex-vrouw Karen Elson te pakken waarin de muzikant scherp uithaalt naar zijn ‘slechte kopieën’. White wilde koste wat kost vermijden dat zijn kinderen naar dezelfde school gingen als die van Dan Auerbach. Hij schreef: ‘Mijn probleem met Auerbach is dat ik niet wil dat onze kinderen betrokken geraken in dat soort onzin. Je moet toekomstgericht denken. Dat zijn mogelijk twaalf fucking jaren dat ik naast die asshole moet zitten op kinderstoeltjes terwijl mensen ons over een kam scheren. Op die manier kan hij me ongestoord achtervolgen en mij kopiëren,’ aldus een geïrriteerde Jack White.

The Black Keys en Jack White spelen dit jaar op het iconische muziekfestival Glastonbury. Misschien kunnen ze daar de strijdbijl begraven of een muzikale battle houden om het geschil eens en voor altijd van de baan te ruimen. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content