Israëlische Netta wint Eurovisiesongfestival met ‘Toy’

De Israëlische Netta, winnares van het Eurovisiesongfestival 2018 © AFP

Israël heeft het Eurovisiesongfestival 2018 gewonnen. Zangeres Netta kreeg voor haar schelle, door Koreaanse pop geïnspireerde nummer ‘Toy’ de meeste punten (529) van de jury en het publiek.

Het is de vierde keer dat Israël het songfestival wint. De vorige keer was exact twintig jaar geleden met zangeres Dana International.

Netta zegt haar overwinning te willen aanwenden om jongeren te motiveren zelfbewuster te zijn. ‘Als de jonge Netta me had kunnen zien in primetime, had de jonge Netta minder ongelukkig geweest’, zei de 25-jarige zaterdagnacht in Lissabon. ‘En daarover gaat het hier op dit podium.’

De zangeres realiseerde zich dat ze iets bijzonder kan verwezenlijken: mensen aanzetten om blij te zijn met zichzelf. ‘Ik moet geen boodschap overbrengen, ik moet gewoon mezelf zijn. Ik ben blij met mezelf, wat mijn maat ook moge zijn.’

Publiek en vakjury

Op de tweede plaats strandde de Cypriotische Eleni Foureira, die met ‘Fuego‘ 436 punten behaalde. Oostenrijk, dat Cesár Sampson stuurde met ‘Nobody but you‘, was derde.

Het was tot op het laatste moment onzeker wie zou winnen, want publiek en vakjury stemden zeer verschillend. De jury stemde Oostenrijk en Zweden op de eerste twee plaatsen. Maar het publiek verkoos dus duidelijk ‘Toy‘, een nummer waarin de thema’s van de #metoo-beweging doorklinken.

Een opvallend moment was toen een toeschouwer het podium oprende tijdens het optreden van de Britse SuRie, haar microfoon afnam en iets begon te roepen. Het incident was maar gedeeltelijk te zien: toen de man bij de zangeres kwam schakelde de regie over naar enkele fans in het publiek. De man werd afgevoerd en SuRie kon haar lied afmaken.

Ze kreeg van de organisatie de kans om haar act aan het einde van de finale over te doen, maar dat weigerde ze, want ze vond haar optreden geslaagd. Uiteindelijk zou het Verenigd Koninkrijk 24ste van 26 landen worden.

Nederland, dat er in tegenstelling tot België wel in geslaagd was om de finale te halen, werd 18de. Organisator Portugal werd allerlaatste. Vorig jaar won Portugees Salvador Sobral met het rustige liedje ‘Amar pelos dois‘.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content