Isbells verovert verder

De wereldwijde veroveringstocht van Gaetan Vanderwoude en Isbells duurt voort. Nu valt ook de belangrijke Britse platenwinkel Rough Trade voor de intieme folkpop van de Leuvenaar.

Het debuutalbum van Isbells heeft het tot ‘Album of the week’ geschopt in de Britse Rough Trade Shop, een onafhankelijke platenwinkel die nauw verbonden is met het invloedrijke platenlabel met dezelfde naam. Na het Onafhankelijk Leuvens Studentenweekblad, Studio Brussel, het Nederlandse 3FM, VPRO’s 3VOOR12, Eurosonic, de zeer invloedrijke BBC-radiopersoonlijkheid Zane Lowe en de bijna voltallige blogosfeer, valt nu dus één van de invloedrijkste ‘independents’ voor de Belgische Bon Iver. Er valt nu echt niet meer naast de spontane verovering van het oude continent te kijken. Hoog tijd voor een gesprek met de man achter het succes. Die man is momenteel druk bezig met veel belangrijkere zaken, want op het moment dat we hem opbellen, staat hij in het ziekenhuis aan de zijde van zijn hoogzwangere vrouw. Toch heeft de immer sympathieke Gaetan Vanderwoude eventjes tijd voor ons.

Na Zane Lowe raadt nu ook één van de belangrijkste platenzaken van Londen de muziek van Isbells aan. Wat doet dat met een muzikant?

Gaetan Vanderwoude: Dat streelt het ego van een muzikant natuurlijk. Al heb ik nooit echt gesnapt hoe media en de platenindustrie werken en wat voor een impact mensen als Zane Lowe kunnen hebben. Toen we met onze debuutsingle As long as it takes ‘Hotshot’ werden op Studio Brussel bijvoorbeeld, kreeg ik telefoontjes van vrienden die dat ‘ongelooflijk wijs’ vonden. Ikzelf had nog nooit een ‘Hotshot’ gehoord en kon toen onmogelijk inschatten wat de gevolgen voor ons zouden zijn. Ook toen ik met Geert Smets (platenbaas) 10 cd’s ging afgeven in de Rough Trade Shop in Londen, had ik nooit gedacht dat Isbells het tot ‘Album of the week’ zou schoppen, noch dat onze plaat door Zane Lowe en consoorten zou gesmaakt worden. Geert Smets kent de man van de Rough Trade Shop persoonlijk en het klinkt misschien raar, maar ik denk dat ik er daarom minder zwaar aan til.

Zijn er plannen in andere buitenlanden?

Vanderwoude: Ja, absoluut. We willen niet enkel in België, maar ook sowieso in het buitenland spelen. Door ons contract met Coda Agency (belangrijk Europees boekingskantoor) hebben we zicht op een aantal buitenlandse optreden. Twee weken geleden stonden we op The Great Escape, een showcasefestival in Brighton, en ik denk dat we daar wel opgevallen zijn. We wachten nu af of het resulteert in buitenlandse optredens. Verder is er na ons optreden op Eurosonic een Duits label naar ons gekomen en zij willen onze plaat in Duitsland uitbrengen. Ook vanuit Engelse hoek is er interesse van een label en misschien zorgt de aanprijzing van Rough Trade voor enkele Engelse optredens. Ik heb er dus wel een goed oog in.

Zowat iedereen raadt Isbells aan, maar wat is volgens Isbells tegenwoordig de moeite?

Vanderwoude: Ik hoor de laatste tijd zoveel goeie muziek. Echt fantastisch. Voor mij steekt het Amerikaanse Beach House er wel bovenuit, die twee maken echt prachtige muziek. We spelen morgen, 26 mei, in hun voorprogramma en ik kijk er echt ongelooflijk hard naar uit.

Maar eerst de baby! Succes ermee!

Jan Walraven

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content