Interview: Tinariwen

Op hun vijfde album Tassili keren de nomadische Toearegs van Tinariwen terug naar de wortels van hun muziekcultuur. Knack Focus sprak met een van hen over culturele en muzikale tradities.

‘Hij is een leider, onze voornaamste ambassadeur en de beschermer van onze cultuur en taal. Een voorbeeld voor de jonge generatie. Een held.’ Zulke grote woorden lijken op het lijf van één of andere politieke roerganger geschreven, maar niet nu. We tekenden ze op uit de mond van Eyadou Ag Leche, bassist bij Tinariwen, de befaamde kliek Toearegmuzikanten uit de zuidelijke Sahara, en zijn woorden zijn bestemd voor hun oprichter Ibrahim Ag Alhabib.

Normaal gezien hadden we een afspraak met de charismatische frontman, maar een verkoudheid en keelproblemen houden Ibrahim aan zijn hotelbed gekluisterd. Zijn jonge pupil Eyadou staat ons graag te woord. ‘Mijn vader en Ibrahim zijn oude vrienden. In de jaren 70 ontvluchtten ze samen de droogte en gingen ze van Mali richting Algerije. Daar ben ik geboren in een vluchtelingenkamp: een banneling van bij de verwekking. Van kleins af aan was ik een van Ibrahims studenten. Hij heeft me persoonlijk onze gitaartechnieken en traditionele liederen geleerd, tot ik klaar was om fulltime de groep te vervoegen.’

Eyadous levensverhaal bevat alle grote lijnen van de geschiedenis van de Toearegs, een eeuwenoud nomadenvolk van woestijn- en bergbewoners die het onherbergzame gebied tussen Algerije, Mali en Libië bewonen en er vee drijven. Onderdrukking en discriminatie zijn al generaties lang hun deel, en sommige oudere Tinariwenleden zijn veteranen van verschillende gewapende conflicten. Die decennia overlappende vrijheidsstrijd tegen de heersers van Mali, Libië en Mauritius vormt nu het hart van de mythologie rond Tinariwen. In de jaren 70 en 80 was het bezit van een cassette met hun opruiende guerrillapoëzie zelfs illegaal.

In dezelfde periode waarin The Clash over Guns Of Brixton zong en Bob Marleys Rebel Music de wereld veroverde, toonden de leden van Tinariwen zich the real deal. Hardcore punks op sandalen, gitaar over de schouder, Kalasjnikov binnen handbereik.

Jonas Boel

Het volledige Tinariwen-interview leest u in Knack Focus nr. 34. Intussen kunt u Tassili, hun vijfde album, integraal beluisteren via deze link.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content