Interview met Soulwax

© Noah Dodson

Wij spraken David en Stephen Dewaele, the hardest working brothers in show business, over Radio Soulwax: naast een radiostation en digitale app ook hun muzikale autobiografie. Lees enkele opvallende passages uit het interview.

Radio Soulwax is bovenal een ode aan de muziek die hen al sinds hun kindertijd omringt en die nooit in volume en kracht is afgenomen. Integendeel. Het is een hoogtechnologische, maar tegelijkertijd ambachtelijke muziekdoos die alleen maar kan gemaakt zijn door die twee broers die samen zijn opgegroeid met de popmuziek in het westen.

Zo ziet het leven in een platenkast er dus uit.

David: Qua grondigheid zeker en vast. We hebben niet zomaar new beat of space disco behandeld. Neen, we hebben werkelijk alles doorzocht. Een grote meerwaarde zijn de visuals. Door de toevoeging van animatie en beelden wordt ook de moeilijkste muziek makkelijk verteerbaar.

Stephen: De hoezen uit het vinyltijdperk zijn vaak zo sterk. Ik kan een platenwinkel binnenstappen en precies zeggen welke plaat thuis waar stond. Daar is Radio Soulwax ook begonnen. Drie jaar geleden hebben we iemand in dienst genomen om de platencollectie van mijn vader te digitaliseren. We lieten meteen ook de hoezen inscannen. Elke week kregen we honderd nieuwe nummers. Zo ontstond stelselmatig een grote bibliotheek. En dan begonnen we playlists te maken. En van daaruit ging het verder tot we een lange lijst met mogelijke thema’s hadden.

Is het radiostation er gekomen omdat een nieuw mixalbum van 2manydjs geen optie meer is nu rechten voor artiesten zo’n belangrijkste bron van inkomsten zijn geworden?

David: Het was misschien zelfs gemakkelijker geweest. Heel wat artiesten zouden er meer voor openstaan. Maar we wilden iets anders doen en we hadden veel te veel materiaal. Een licentie voor een internetradiostation leek ons spannender. Die liet ook toe om materiaal op een applicatie te downloaden. Wij hadden aanvankelijk alleen smartphones in gedachten. Toen we hiermee begonnen, was er trouwens nog geen sprake van de iPad. Zolang zijn we er al mee bezig. Stephen: Het is een absoluut vanity project. Het is iets wat we gemaakt hebben op het gevoel, zonder commerciële intenties. Dit is wat wij willen doen met de popcultuur die wij tof vinden. We kunnen het niet verkopen. Maar er komen wel vragen uit interessante hoeken. Zoals de kunstbeurs Art Basel en het Museum Of Contemporary Art (MOCA) in Los Angeles.

Radio Soulwax is eigenlijk het verhaal van jullie leven. Een muzikale autobiografie. Stephen: Mijn vriendin vindt het altijd weer merkwaardig als we bij mijn ouders gaan eten. ‘Gij snapt niet wat daar aan de hand is. Dat zijn vier mensen die de hele tijd over muziek bezig zijn.’ Zo leven wij. Het is een beetje een slechte film van Woody Allen aan het worden: ‘Eten Bij Mijn Ouders’. (Lacht) Eigenlijk zouden ze daar een camera moeten zetten – die gesprekken hebben een niet-normale waarde.

Jan Delvaux

Het volledige interview met de broers leest u vanaf morgen, woensdag 9 november in Knack Focus nummer 45.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content