In beeld: Burning Man, 30ste editie van een buitengewoon festival
Het culturele evenement Burning Man ontstond in 1986 toen een groepje vrienden een 2,7 meter hoge houten man, de zogenaamde Wicker Man, verbrandde op een strand in San Francisco om daarmee de zonnewende te vieren. Een paar jaar later werd het festival, dat intussen een groot aantal toeschouwers trok, verplaatst naar de Black Rock Desert in Nevada waar het uitgroeide tot een kunstspektakel waar zo’n zestigduizend cultuur- en kunstliefhebbers uit de hele wereld op afkomen.
De achterliggende gedachte is dat men gedurende Burning Man tijdelijk een gemeenschap opbouwt waar iedereen – die zich de toegangsprijs kan veroorloven – welkom is, ongeacht ras of afkomst, en waar iedereen zichzelf kan uiten in datgene waar hij of zij het beste in is. Gifting, of delen, is er ook een belangrijk gegeven.
In de zogenaamde Black Rock City, een fictieve stad in een karakteristieke C-vorm, maken de festivalgangers – ‘burners’ genoemd – kunstwerken, fantasievolle bouwsels en leiden ze er, een paar dagen, een leven waarin creativiteit, vrijheid, improvisatie, muziek, dansen en gemeenschapsgevoel centraal staan. Hier mag iedereen zich kleden, gedragen en verplaatsen zoals hij of zij dat wil. Dat levert elk jaar opnieuw unieke beelden op.
Gaandeweg het festival worden houten constructies, installaties en beelden verbrand. Hoogtepunt is traditiegetrouw het verbranden van The Man, een houten beeld dat elk jaar wat groter is (tot 35 meter hoog). Daarna verdwijnt de stad weer even snel als die gekomen is, want alle deelnemers zorgen er samen voor dat ze de woestijn achterlaten zoals ze hem aantroffen: kraaknet, zonder broodkruimels, peuken of ook maar één drinkbeker.
Burning Man vindt elk jaar plaats van de laatste maandag van augustus tot de eerste maandag van september. Deze dertigste editie was half februari op één dag uitverkocht. (DB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier