I Love Techno stopt in België en trekt naar Frankrijk: ‘We hebben ons plafond in België bereikt’

I Love Techno (archieffoto) © Belga

Het technofestival I Love Techno heeft vorig jaar voor de laatste keer in België plaatsgevonden. Het festival trekt naar Frankrijk.

Het technofestival I Love Techno heeft vorig jaar voor de laatste keer in België plaatsgevonden. Het festival verlaat Flanders Expo in Gent. Op 19 december vindt het plaats in het Franse Montpellier, dat het technocircus al eerder ontving. Dat meldt Studio Brussel.

Volgens organisator Live Nation heeft I Love Techno in België zijn plafond bereikt. “Het publiek in België is al vrij veel gewoon”, zegt woordvoerder Lotte Dermul. “In Frankrijk, waar dancefestivals nog een vrij recent fenomeen zijn, hebben we nog de potentie om te groeien.”

Het festival had al langer een Franse evenknie in het Parc des Expositions in Montpellier. Daar zal het op 19 december dus opnieuw doorgaan, maar dan groter. Volgens Dermul moet I Love Techno een Europees verhaal worden. “De Franse locatie is meer gericht op het organiseren van events, terwijl we in Gent van kale zalen moesten vertrekken die we nog moesten aankleden.”

Sentimentele waarde

Het concept zou gelijkaardig blijven. Fans van de Live Nationfestivals hoeven overigens niet te vrezen. “Dit is een uniek geval. We gaan niet ineens al onze festivals naar het buitenland verkassen”, stelt Dermul gerust.

Peter Decuypere, die het festival oprichtte, is niet rouwig om de nieuwe wind. “Ik ben vooral blij dat het festival blijft bestaan,” reageert hij. “Uiteraard hecht ik sentimentele waarde aan Flanders Expo en de Vooruit (waar de eerste edities van I Love Techno plaatsvonden, red.). Tegelijk moet je onder ogen zien dat de laatste edities niet zo denderend waren. Het is beter dat het festival nu nieuwe zuurstof krijgt dan dat het een pijnlijke dood sterft.

Balaton en Sziget

Decuypere denkt niet dat de afstand voor de Belgische technofans onoverkomelijk zal zijn. “We gaan toch ook allemaal naar Balaton Sound en Sziget (festivals in respectievelijk Spanje en Hongarije, red.)” oppert hij.

De verhuis van I Love Techno is volgens hem symptomatisch voor de regelzucht van de overheid ten aanzien van festivals. “Het is toch onbegrijpelijk dat een festival dat 20 000 mensen lokt nauwelijks rendabel te krijgen is?” zegt hij. “De laatste jaren kwamen er zoveel wetten en kosten bij dat veel festivals niet genoeg zuurstof meer krijgen. De wetgever lijkt de Belgische festivalcultuur liever kwijt dan rijk te zijn.” (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content