Hulde aan Hintjens: 65 dingen die u moet weten over Arno

Arno Hintjens is 65 geworden. 65 dingen die u over de excentrieke Belgische zanger dient te weten.

1. Arno werd als Arnaud Charles Ernest Hintjens geboren in Oostende op 21 mei 1949.

2. Vooraleer hij in de muziekwereld belandde, studeerde Hintjens aan het atheneum van Oostende en nadien aan de kokschool.

3. Arno was vanaf zijn jonge jaren een stotteraar. Hij vond een uitweg voor deze stotterhandicap in sport en later in muziek, zo zei hij enkele jaren geleden in De Standaard.

4. In de jaren vijftig werd Hintjens voor het eerst getriggerd door muziek: ‘One Night With You’ van Elvis Presley gaf hem “het gevoel van een eerste orgasme”, aldus de zanger in Belpop op Canvas.

5. Arno kreeg de muziekmicrobe helemaal te pakken dankzij de blues van Sonny Boy Williamson en Robert Johnson, vertelde hij in diezelfde Belpopaflevering. Toen hij hen bezig hoorde, besefte hij dat hij nooit wilde gaan werken, maar een muziekcarrière wilde proberen.

6. Begin de jaren zeventig werd Arno, in eerste instantie als mondharmonicaspeler, ingelijfd door Freckle Face, de band van Paul Decoutere en Paul Vandencasteele. Aanvankelijk speelde deze band bluescovers, maar Hintjes begon na verloop van tijd met het schrijven van eigen songs.

7. In die periode leerde hij ook Danny Willems kennen, de compagnon de route van Arno. Willems is de enige die, als fotograaf, hoesontwerper, lichtman, productiemanager en videoclipregisseur, de hele weg met hem heeft afgelegd, van zijn debuut begin de jaren 70 tot nu.

8. Arno kon zijn eigen songs voor het eerst kwijt bij Tjens Couter, zijn groep met Decoutere. Dat was aanvankelijk een duo, maar werd later een kwintet. Naast blues werd er ook onder meer reggae en tango in hun muziek geïncorporeerd. De band maakte twee platen.

9. In 1980 ging Tjens Couter op in T.C. Matic.

10. Het eerste deel van de groepsnaam T.C. Matic verwijst naar Tjens Couter, het tweede deel refereert aan de Servische surrealistische dichter Du¨an Mati?.

11. Met T.C. Matic sloeg Arno een andere weg in: hij wilde dance met funk maken. Dat was niet naar de zin van Paul Decoutere, die uit de groep stapte en vervangen werd door Jean-Marie Aerts. Andere leden van de band waren Serge Feys, Ferre Baelen en Rudy Cloet.

12. Arno en de zijnen lieten huidig tv-presentator en Arbeid Adelt!-bezieler Marcel Vanthilt opdraven als roadie en lichtman van T.C. Matic.

13. De klassieker ‘Oh La La La’ uit 1981 was geen instant-succes: de platenfirma’s lustten de song eerst niet, en dus werd de single uitgebracht door Parsley Productions, het eigen label van T.C. Matics manager. Het werd een hit.

14. Tot de schare internationaal gerenommeerde fans van Arno en T.C. Matic behoorden onder meer de Red Hot Chilli Peppers.

15. In eigen land is Mauro Pawlowski tot op vandaag een grote fan. Hij vindt de T.C.-Matic-plaat ‘Choco’ één van de beste platen ter wereld.

16. De liefde geldt in twee richtingen. “Ik hoor veel ‘Choco’ in Mauro”, aldus Arno in 2004, nadat hij Pawlowski live aan het werk zag. “Ik hoorde de onderbuik, de driften, seks! Rock-‘n-roll betekent neuken. En funk, dat komt van fuck.” Het was een van de beste concerten die hij tot dan toe had gezien.

17. ‘Choco’ wordt trouwens ook aanzien als de plaat die de Belpop introduceerde in Europa.

18. Toch speelde T.C. Matic aanvankelijk “voor een appel en een ei”. “We kregen meer bijval in het buitenland dan in België”, zei Arno over de beginperiode van T.C. Matic in Belpop.

19. T.C. Matic bouwde evenwel een stevige live-reputatie op, en mocht in 1986 op tournee met de Schotse newwaveband Simple Minds. Volgens de geruchten viel die tour tegen, en was dat het begin van het einde voor T.C. Matic. Arno ontkent dit echter. Hij meent dat de bandleden na jaren intensief spelen gewoon op elkaar uitgekeken waren, en dat het tijd was voor iets anders.

20. Arno ging dan ook solo. Die carrière startte hij in 1986.

21. Tot Arno’s beste solowerk, zo wordt algemeen aangenomen, behoort de plaat ‘Idiots Savants’ uit 1993. Die werd opgenomen in Nashville onder auspiciën van de Amerikaan Glenn Rosenstein (Talking Heads, U2, Madonna).

22. In Nashville werd ook de Adamo-cover ‘Les Filles du Bord de Mer’ opgenomen. “Ik had nostalgie naar België en zette dat nummer op”, vertelde Arno over de totstandkoming van de hit in Belpop. “Ik begon het te spelen in de studio, en Glenn Rosenstein zei: ‘What a sound! Zet het op de plaat.’ Nee, antwoordde ik, dat nummer is niet van mij. ‘I cut your fucking balls off if you don’t’, aldus Rosenstein. Waarop ik zei: oké, we nemen het op.”

23. Naast in het Frans en in het Engels, zingt Arno af en toe ook liedjes in het Oostends dialect.

24. Samen met onder andere Roland Van Campenhout bracht Arno in 1991 een album uit als Charles et les Lulus.

25. Zeven jaar later kwam er een vervolg op Charles et les Lulus, maar dan onder de noemer Charles and the White Trash European Blues Connection. Roland was deze keer echter niet van de partij. Wel te horen op de plaat: huidig dEUS-bassist Alan Gevaert, gitarist Geoffrey Burton (die nog samen met Iggy Pop in Frankrijk heeft gespeeld ter promotie van diens jazzplaat Préliminaires) en drummer Herman Crambé (zie ook: Clouseau, Natalia).

26. Een ander alter ego van Arno was les Dubrovnicks.

27. Hintjens is door de jaren heen niet enkel te zien geweest op binnen- en buitenlandse podia, maar ook op het witte doek. Hij acteerde onder meer in ‘Skin’ (1987), ‘Camping Cosmos’ (1996), ‘Alors Voilà’ (1997) en de kortfilm ‘A New Old Story’ (2012).

28. Ook filmsoundtracks nam Hintjens voor zijn rekening. Zo zong hij onder meer de titelsong van de Vlaamse versie van ‘Toy Story’.

29. Arno nam voorts een duet op met Jane Birkin, nadat ze eerder samen in het Franse tv-programma Taratata hadden gespeeld. De song is een herinterpretatie van ‘Elise’ van Serge Gainsbourg, een ex van Birkin.

30. Een ander noemenswaardig duet van Arno Hintjens is dat met Kinks-opperhoofd Ray Davies: ‘Moments’, verschenen op Davies’ album ‘See My Friends’ uit 2010. Stonden naast Arno nog op de guestlist: Bruce Springsteen, Frank Black en Metallica.

31. In 2002 bracht Hintjens het album Arno Charles Ernest uit, dat was opgedragen aan zijn grootvaders. De ene heette Charles, de andere Ernest.

32. Nog in 2002 werd Arno door de Franse regering gekroond tot Ridder in de Kunsten en Letteren.

33. Samen met Tom Barman en Frederik Sioen was Arno het uithangbord van 0110, een reeks gratis concerten voor verdraagzaamheid die op 1 oktober 2006 georganiseerd werden in Antwerpen, Brussel, Gent en Charleroi.

34. Arno karakteriseerde het huidige tijdsklimaat – crisis, populisme, nationalisme – eens als “de Twilight Zone”. Hij is er wel blij mee, anders had hij geen inspiratie, zei hij. “Ik ben als een toerist in de cel. Ik ben een voyeur en een vampier. Ik vind dat fantastisch.”

35. Arno geeft wel vaker kritiek op de politiek, en dan met name op de nationalisten. Maar een Belgicist is hij naar eigen zeggen niet. “Ik ben geen Belgicist, ik ben een Arnoïst. Een Vlaamse Europeaan uit Oostende die in Brussel woont. Een West-Vlaming die van Limburgers houdt. Iemand die naast patatten met saucissen ook eens moussaka wil eten. Ik ben als een oude hoer: ik sta voor alles open. Als ik in de VS optreed, zeg ik nooit dat ik ‘from Belgium’ ben. Dat kennen ze niet. Of toch: Belgium is een stad in Texas. Ik zeg altijd dat ik ‘from Brussels’ ben.”

36. Arno woont al sinds jaar en dag in Brussel, meer bepaald in de Antoine Danseartstraat. In 2010 eerde hij de hoofdstad met de plaat ,Brussld’

37. De zanger wordt vaak gespot in het Brusselse café Au Daringman – net als Jan Decorte, overigens.

38. Een ander Brussels café waar Arno volgens omstaanders niet weg te slaan is, is l’Archiduc, de legendarische bar in art-decostijl. Het is wellicht één van zijn vele favoriete adresjes.

39. Ondanks het feit dat hij vaak wordt vergeleken met Serge Gainsbourg, kent Arno het werk van de Franse chansonnier naar eigen zeggen nauwelijks. “In mijn kast zit niet één plaat van ,m.”

40. Dat Arno ook gekend is om zijn onomstotelijke persoonlijkheid, heeft Geena Lisa al eens mogen ondervinden. In 2009 verliet Arno live de studio tijdens Villa Vanthilt toen ze vertelde dat ze baden moest testen voor 1000 Zonnen en Garnalen. Arno’s reactie: “Fucking bullshit. Wie is daar nu in geïnteresseerd, dat jij in een bad zit? Ik bol het af.”

41. ‘White Ass European Cowboy’, een boek over Arno, is opgenomen in het Museum of Contemporary Art in Los Angeles. Het boek, dat in 1999 door uitgeverij Imschoot werd opgemaakt naar aanleiding van Arno’s 50ste verjaardag, wordt er tentoongesteld binnen de expositie To Illustrate and Multiply: An Open Book.

42. Arno zong een tekst van Saskia De Coster toen Joos nog bestond op Radio 1. ‘Vannacht’ heette het nummer.

43. Dit jaar zat Arno in de jury van De Nieuwe Lichting van Stubru.

44. Arno zat naast mensen als Axelle Red, Toots Thielemans, Filip Vanes en Daan Stuyven in het erecomité van Belgavox. Die vzw werd door Marc Moulin in het leven geroepen om de Belgische antiseparatistische solidariteit te versterken.

45. Hintjens schopte het tot de 34ste plek in de Vlaamse lijst van De Grootste Belg die in 2005 werd bekendgemaakt.

46. Arno kreeg in Bornem een aandenken langs de Schelde Internationale Muziekstroom-route, kortweg de SIM-route. Het wandelparcours brengt je onder mee lang de Arno Hintjens Kaai.

47. In 2012 werd hij opgenomen in de eregalerij van Radio 2.

48. Theater aan Zee, het jaarlijkse zomerfestival voor theatermakend en theaterminnend Vlaanderen in Oostende, had in 2009 Arno (en KVS-directeur Jan Goossens) als curator.

49. Het is niet voor elke Belgische muzikant weggelegd: op een podium staan in Vietnam. Arno deed het twee keer in 2004.

50. Bij zijn album ‘Chic et pas cher’ (2004) bracht Arno een geweldig kortfilmpje uit: ‘La vie de Roger. Chanteur de charme’. Het is een rauwe clip over een leven aan de zelfkant van de maatschappij. Humor en schoonheid verpakken in wrangheid: het is een zeldzaam talent. En Arno stond op de eerste rij toen het uitgedeeld werd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."51. Arno’s eerste vriendin heette Marina. Tijdens de recente MIA Awards zong hij het gelijknamige nummer met Rocco Granata. “Dat nummer is therapie voor mij.”

52. De jongste zoon van Arno zit ook in de muziek: hij maakt hardcore techno en dubstep.

53. Arno heeft synesthesie, net als andere muzikanten als Frank Zappa, Pharell Williams, Franz Liszt en Duke Ellington. Synesthesie zorgt voor een vermenging van de zintuigen, waardoor geluiden bijvoorbeeld aan kleuren gelinkt worden. Arno zei ooit dat hij zijn muzikanten diets maakte dat een nummer ‘als een oranje bol’ moest klinken.

54. Arno leerde in de jaren 80 Marvin Gaye kennen in zijn Oostende. De soulzanger – toen een ster op zijn retour – verbleef er enkele jaren, om zijn leven weer op te lappen en aan muziek te denken. Beide artiesten hadden het echter nooit over muziek, enkel over vrouwen.

55. Arno, toen nog ‘young, beautiful en fresh’, kreeg van de soulman destijds een gouden advies dat hem altijd bijgebleven is: “Zeg nooit tegen een vrouw dat je haar graag ziet, enkel tegen je grootmoeder.” Dat vertelde hij in Reyers Laat.

56. Tot de favoriete muziekklassiekers van Arno behoren onder meer Robert Johnson (‘Cross Road Blues’), Sonny Boy Williamson (‘Nine Below Zero’), Muddy Waters (‘Manish Boy’), Howlin’ Wolf (‘Backdoor Man’), James Brown (‘Say it loud I’m black and proud’) en Otis Redding (The Dock of The Bay’). “Zonder die gasten zaten we hier nu niet te praten over muziek. Dan was ik nu burgemeester van Oostende.”

57. Hij heeft ook een boontje voor Bob Dylan en diens ‘Like A Rolling Stone”.

58. Zijn favoriete huidige bands? In een gesprek met het Nederlandse File Under liet hij de naam Arcade Fire vallen. “Zij staan voor solidariteit. ’t Is vroom, vrolijk. Violen. Geweldige groep.” Ook Balthazar geniet zijn voorkeur, zo bleek.

59. Jeugdsentiment en nostalgie zijn niet aan Arno besteed. “Ik ben daar helemaal tegen”, zei hij nog tegenover File Under. “Als ik nu vele jonge groepjes zie, die zijn gekleed zoals hun grootouders en die dezelfde muziek maken. Da’s toch geen rock-‘n-roll. Als je twintig bent, moet je iets anders doen. Fuck the motherfuckers! Hè!”

60. “In China maken ze reclame voor thee met de muziek van ‘Elle est tombée du ciel’. Ik heb er geen idee van hoe ze daarbij gekomen zijn”, zei Arno onlangs in De Standaard. “Nu willen ze een spot maken van skateboards met de muziek van ‘O la la la’.”

61. In 2007 verscheen een biografie over Hintjens: ‘Arno: Een lach en een traan’.

62. Naar aanleiding van Arno’s 65ste verjaardag verscheen op 16 mei jongstleden ‘Le Coffret Essentiel’, een boxset met dertien cd’s, een dvd en een bijna honderd pagina’s tellend boekje.

63. De stad Oostende brengt nog de rest van de maand mei 2014 hulde aan Hintjens met een expo onder de noemer CinemArno, gecureerd door Claude Blondeel. “Het is een klank- en lichtspel waarbij de toeschouwer wordt ondergedompeld in het universum van Arno aan de hand van onder meer foto’s over zijn werk en leven door Danny Willems, een videowall met vijftig monitors die filmfragmenten en clips toont en een soundscape die tot stand kwam dankzij ex-T.C.-Matic-lid Serge Feys”, aldus Blondeel over deze tentoonstelling.

64. Arno mag dan vandaag de kaap van de 65 bereikt hebben, echt oud is hij naar eigen zeggen nooit geworden. “Ik ben oud geboren maar ik zal jong sterven.”

65. Hoe hij ooit herinnerd wil worden? “Als een mens die gelééfd heeft”, zei hij zopas in De Standaard. (MI/DB/SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content