Huis van de Polyfonie opent in mei 2011 in Leuven

Volgens de oprichters is er een grote nood aan een platform waar musici en wetenschappers elkaar “als het ware kunnen besnuffelen”.

De Alamire Foundation, het internationaal centrum voor de studie van de muziek in de Lage Landen, opent in mei 2011 in samenwerking met de stad Leuven en de K.U.Leuven in de pas gerestaureerde Mariapoort van de Abdij van ’t Park in Heverlee “een Huis van de Polyfonie”. Dat hebben Bart Demuyt van de Alamire Foundation en woordvoerders van het stadsbestuur en KUL aangekondigd tijdens een persontmoeting.

Het Huis van de Polyfonie is bedoeld als trefpunt waar onderzoekers en musici kunnen samenwerken aan projecten. Bart Demuyt stelde dat er grote nood is “aan een platform waar musici en wetenschappers elkaar in de periferie van het professionele milieu kunnen ontmoeten, als het ware kunnen besnuffelen”.

“Vandaag bestaat er zo goed als geen centrum waar de mogelijkheid bestaat dat wetenschappers en uitvoerders een gezamenlijk parcours afleggen”.

Dromen

In het pand zullen tentoonstellingen en concerten georganiseerd worden. Het zal ook een documentatiecentrum, bibliotheek en instrumenten huisvesten.

“Musicologisch onderzoek, digitalisatieprojecten, instrumentenbouw, analyse, samenwerking en uitvoeringspraxis zullen hier aan de orde van de dag zijn. En waarom niet dromen van een eigen muziekkapel, een koorschool, een internationaal museum van de polyfonie of een museum van het muzikale religieuze handschrift”, aldus Demuyt.

Talrijke gezelschappen

Vlaanderen is bijzonder rijk aan professionele uitvoerders van meerstemmige muziek, die vooral in de 16de eeuw hoogtij vierde in Vlaanderen.

Leuven bijvoorbeeld huisvest gezelschappen als het Huelgas Ensemble en Capilla Flamenca. Ook de Alamire Foundation, die in 1991 werd opgericht door de K.U.Leuven en Musica, Impulscentrum voor Muziek, is hier gehuisvest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content