Hoe Seasick Steve en andere bekendheden zich een weg naar de top logen

Seasick Steve, niet 75 maar 65 jaar oud. © Wouter Van Vaerenbergh

Het romantische beeld van de Amerikaanse rocker Seasick Steve die als musicerende zwerver op straat zou ontdekt zijn, is volgens Brits muziekjournalist Matthew Wright een mythe. Zowel zijn verleden, zijn naam als zijn leeftijd zou hij verzonnen hebben. En Steve is niet de enige. Ook Oprah Winfrey, Lady Gaga, The White Stripes en Rick Ross hebben op hun weg naar de top het een en ander verzonnen.

Tijdens het schrijven van een biografie over Seasick Steve ontdekte Matthew Wright dat de rocker al tien jaar de wereld belazert. Zijn muzikale carrière zou niet in 2006 maar al in de jaren zestig en zeventig begonnen zijn, toen hij in San Francisco een plaat opnam met de groep Shanti. Dat deed hij weliswaar onder een andere naam, want de naam Steve Gene Wold leende hij van zijn tweede echtgenote.

De rocker, die in tien jaar tijd aan zijn achtste album toe is en al op de grootste festivals passeerde, zou in tegenstelling tot wat hij altijd beweerd heeft ook geen zwerftochten op een goederentrein ondernomen hebben, en zijn roots zouden niet in Mississippi maar in California liggen. Hij zou ook geen 75 zijn, maar 65.

Oprah Winfrey
Oprah Winfrey© Reuters

Seasick Steve is niet de eerste bekendheid die voor het ‘opgeklommen-uit-armoede’-verhaal koos. Het Amerikaanse tv-boegbeeld Oprah Winfrey deed bijvoorbeeld precies hetzelfde. Naar de buitenwereld toe beweerde ze dat ze in armoede opgroeide en als kind nooit nieuwe kleren of speelgoed kreeg. Dat, en ook de verhalen over seksueel misbruik, waren verzonnen, zo ontdekte haar biografe Kitty Kelley zes jaar geleden. Winfrey loog naar eigen zeggen over haar verleden ‘omdat de werkelijkheid saai is en de mensen zo’n verhaal willen horen’, volgens Daily Mail.

Hoe Seasick Steve en andere bekendheden zich een weg naar de top logen

Van een andere soort zijn de leugentjes van rockduo The White Stripes. Naast hun uitgekiende imago, sound en kledij hield het duo Jack en Meg White ook tien jaar lang vol dat ze broer en zus waren. Tot journalisten ontdekten dat ze al die tijd man en vrouw waren en ze dit ook officieel bevestigden in 2005. Toch bleven ze elkaar, ook toen ze officieel uiteen gingen, broer en zus noemen tijdens optredens. De reden hiervoor? Jack White redeneerde in een interview met Rolling Stone dat een artistieke relatie tussen broer en zus er veel interessanter uitziet op podium dan tussen man en vrouw.

Lady Gaga
Lady Gaga© REUTERS

Ook de Amerikaanse popzangeres Lady Gaga maakte zichzelf populairder door wat te sleutelen aan haar verleden. De diva omhelst al langer fans die zich uitgesloten voelen of worstelen met hun echte zelf. Naar eigen zeggen voelt ze zich verbonden met die fans omdat ze zelf als jongere werd gepest voor haar grote neus. Volgens oude schoolvrienden in The Richest klopt dit beeld niet met de realiteit: ze was altijd heel populair op school en werd allerminst gepest.

Rick Ross
Rick Ross

Maar terwijl het niemand wat lijkt te kunnen schelen dat Taylor Swift of Miley Cyrus opgroeiden in rijkdom, ligt de reputatie van rappers iets gevoeliger. Om zijn imago kracht bij te zetten, schepte de Amerikaanse rapper en 50 Cent-concullega Rick Ross op over zijn gangsterverleden. Dat hij een verleden in het gevangeniswezen had, valt niet te betwisten. Maar een foto van Ross in uniform toonde begin de jaren negentig aan dat hij er niet achter maar vóór de tralies actief was. Pas wanneer meer details werden vrijgegeven over zijn verleden als gevangenisbewaker, gaf Ross uiteindelijk toe dat hij ’toch niet zo’n gangster’ bleek te zijn.

Olivia Vandeweghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content