Het filosofieboek van Kanye West en alles wat u erover moet weten

© REUTERS
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Kanye West is een filosofieboek aan het schrijven. Dat doet hij live. Op Twitter. Onze instant expert probeert het samen met u te begrijpen.

De feiten

Er komt heel veel Kanye West op u af de komende maanden. Hij kondigde een nieuw album aan voor begin juni, loste songs met lyrics als ‘scoop ditty poop poop ditty scoop poop’, lanceerde een nieuw project met Kid Cudi én liet weten de nieuwe albums van Pusha T, Nas en Teyana Taylor te producen. En toch vindt Kanye West nog tijd om te twitteren. Heel veel te twitteren.

Want dat is het grote nieuws: na een stilte van bijna een jaar zit Kanye West weer op Twitter. Deze keer met een hoger doel – en dan hebben we het niet over zijn veelbesproken Trump-tweets.

Vorige maand kondigde hij aan dat zijn werk op Twitter past in een groter filosofieboek. ‘Oh by the way this is my book that I’m writing in real time’, tweette hij. ‘No publisher or publicist will tell me what to put where or how many pages to write. This is not a financial opportunity this is an innate need to be expressive.’ In de daaropvolgende tweet liet hij weten dat hij aan het ‘boek’ – zijn aanhalingstekens, niet de onze – zou werken ‘when I feel like it’.

https://twitter.com/kanyewest/status/986625627364077568KANYE WESThttps://twitter.com/kanyewest

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0https://twitter.com/kanyewest/status/986625837330923520KANYE WESThttps://twitter.com/kanyewest

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

‘When We sit still in the mornings We get hit with so many ideas and so many things We want to express. When I read this tweet to myself I didn’t like how much I used the word I so I changed the I’s to We’s.’

De man die zichzelf in het verleden ‘de nieuwe Steve Jobs’, ‘de nieuwe Michael Jordan’, ‘de nieuwe Walt Disney’, ‘de nieuwe Jim Morrison’, ‘de nieuwe Jezus Christus’ en simpelweg ‘God’ noemde, sprak eerder al over zijn literaire aspiraties. Enkele dagen voor zijn Twittercomeback had hij het in een interview met zijn Belgische interieurontwerper Axel Vervoordt over Break the Simulation, een boek dat hij aan het schrijven is over kunst, spiritualiteit en vooral onze obsessie met foto’s, die er volgens Kanye voor zorgt dat we ‘niet in staat zijn het heden te beleven’. Of de existentiële tweets iets te maken hebben met Break the Simulation is vooralsnog onduidelijk.

De trivia

  • Blijkbaar schrijft Kanye West ‘We’ met een hoofdletter. Inderdaad.
  • Hebben we ook geleerd uit dat interview met Axel Vervoordt: Kim Kardashian is ‘de Marie Antoinette van haar generatie’, Kanye West voelt zich als Stephen Hawking en Kanye West wil niet langer de nummer één, maar wel ‘water’ zijn.
  • Ook mama Kanye had literaire ambities. In Raising Kanye: Life Lessons from the Mother of a Hip-Hop Superstar omschrijft , de intussen overleden Donda West, hoe zoonlief opgroeide van ‘brilliant baby boy’ tot ‘one of the hottest rappers on the music scene’. Kanye West nam het voorwoord op zich: ‘I’ve known my mom since I was zero years old. She is quite dope.’
  • U ooit afgevraagd waarom Kanye nooit lacht op foto’s? Wel, dat heeft te maken met negentiende-eeuwse schilderijen. ‘Als je schilderijen in een oud kasteel ziet, zijn de modellen nooit aan het lachen omdat dat er gewoon niet zo cool uitziet.’

Partner Content