‘Het eerste concert van Nirvana in België was helemaal niet goed’ (Filip Verbeurgt, ex-Democrazy)

Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het eerste Nirvana-concert ooit op Belgische bodem vond in 1989 plaats in de Gentse Democrazy. ‘De mensen die beweren dat ze daar toen al het Nirvana van een paar jaar later in zagen, zijn aan het zwanzen’, aldus toenmalig programmator Filip Verbeurgt.

Kurt Cobain is op 5 april 20 jaar dood. Knack Focus vroeg 5 Belgen naar hun Nirvanamoment. Vandaag: ex-Democrazy-programmator Filip Verbeurgt.

Nirvana speelde voor het eerst op Belgische bodem op 2 december 1989 in het zaaltje van de onafhankelijke muziekclub Democrazy, toen nog gevestigd in de Reinaertstraat in Gent. Amper een goeie honderd man had er een kaartje voor gekocht. Op dat moment was de band rond Kurt Cobain immers nog lang niet het boegbeeld van de grunge dat het in de jaren ’90 zou worden. “Dat waren piepjonge gasten die net hun eerste plaat uit hadden en die voor het eerst in Europa kwamen spelen”, zegt Filip Verbeurgt, de toenmalige programmator van Democrazy die ondertussen al een paar jaar actief is als fietsenmaker.

Hoe kwam Democrazy dan bij Nirvana terecht? Verbeurgt: “De vraag zou eigenlijk moeten zijn: hoe kwam Nirvana bij Democrazy terecht (lacht)? Het platenlabel Sub Pop had een tournee georganiseerd voor vijf van hun groepen: TAD, Mudhoney, Nirvana… Zij traden allemaal op dezelfde avond op. Dat ‘pakket’ werd ons op een gegeven moment gewoon aangeboden. Het is niet zo dat wij toen veel in Nirvana zagen, maar dat ganse gebeuren sprak ons wel aan. Mudhoney en TAD hadden namelijk wél al een zekere naam. Het was eerder voor hen dan voor Nirvana dat we die avond hebben georganiseerd, hoor.”

Was de eerste doortocht van Nirvana in ons land er eentje voor de geschiedenisboeken? Wat Filip Verbeurgt betreft niet. “Dat was helemaal geen goed concert. De mensen die beweren dat ze daar toen al het Nirvana van een paar jaar later in zagen, zijn aan het zwanzen“, zegt hij. “Hun debuutplaat had wel iets, maar op basis daarvan viel écht niet te voorspellen dat Nirvana ooit zo succesvol zou worden. Ik denk ook niet dat die gasten zichzelf toen al als potentiële wereldsterren beschouwden.”

“Ik herinner me vooral dat Kurt Cobain en co heel moe waren”, vervolgt Filip Verbeurgt. “Als ik het goed heb, was die Europese tournee nog maar net begonnen en hadden ze veel last van een jetlag. Ze zijn hun kleedkamer dan ook nauwelijks uit geweest en waren ook meteen na de show weer weg. Volgens mij zijn ze niet eens meer tot in hun hotel geraakt.”

Trots dat hij Nirvana ooit heeft weten te strikken, is Filip Verbeurgt ook niet echt. “Ik ben trots op wat we met Democrazy gerealiseerd hebben; dat we één van de motoren achter het ontstaan van het clubcircuit waren en dat de muziekclub nog altijd bestaat. Maar om nu te zeggen dat ik fier ben dat Nirvana ooit bij ons heeft opgetreden? Nee, eigenlijk niet. Dat was geen verdienste. Ik ben nadien ook nooit nog naar een concert van hen gaan kijken.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Audio: Herbeluister hieronder het concert in december 1989:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content