Het culturele menu van Lefto: ‘Mac Miller kon heel goed verhalen vertellen’

© .

Mocht u compleet in het duister verkeren aangaande de bijzondere weelde aan jonge Belgische jazz: dj en producer Lefto komt het licht aanknippen met Jazz Cats, een net verschenen compilatie én (op 19/10) een AB-concert.

Het culturele menu van Lefto: 'Mac Miller kon heel goed verhalen vertellen'

Lefto: Het leek mij en platenlabel Sdban wel cool om de opkomende jonge generatie jazzartiesten voor te stellen aan mensen die Stuff. en Brzzvll wel kennen, maar bijvoorbeeld niet Compro Oro, Mazzle of Commander Spoon. Sowieso kijkt de jeugd tegenwoordig niet meer naar jazz als iets waarnaar alleen hun ouders of grootouders luisteren. Ik vind het mijn job, ook als radiomaker, om mensen door het bos de bomen te laten zien.

In deze rubriek rekken we die aanbevelingen uit naar cultuur in het algemeen. Kom je daar genoeg aan toe?

Lefto: Wel, ik kijk meestal naar films op het vliegtuig. Eentje die me echt is bijgebleven, is Lion, uit 2016. Een Indiase jongen raakt daarin zijn familie kwijt en wordt door een gezin in Australië geadopteerd. Maar het blijft in zijn hoofd spelen dat hij ooit zijn roots wil opzoeken. Hij begint flashbacks te krijgen en vindt zo op een dag het dorp terug waar hij vandaan komt. Waargebeurd en supermooi. De film heeft zes Oscarnominaties gekregen, maar ik merk dat veel mensen er nog niet van gehoord hebben.

Het culturele menu van Lefto: 'Mac Miller kon heel goed verhalen vertellen'

Waarvoor dank. Nog tips, uit theater? Dans? Expo?

Lefto: Graag, maar dat is het minpunt van mijn job: ik ben zodanig intensief met muziek bezig dat ik geen tijd meer heb om daarnaast wat dan ook nog te doen. Nu ja, behalve Netflix kijken. (lacht) Of Viceland. Die hebben een docureeks gemaakt, Black Market, over de zwarte markt wereldwijd. Je ziet hoe in Amerika gestolen auto’s helemaal uit elkaar worden gehaald en de stukken, verborgen in een container vol wasmachines, naar Afrika worden verscheept. Dat is het maffiamilieu. Maar je hebt ook vissers die op een eiland wonen en die het vanwege de industriële visserij verboden wordt nog iets te vangen, waardoor ze gewoon niet meer kunnen eten. Die mensen worden dus in de illegaliteit gedwóngen. Sowieso bestaat er in het algemeen een parallelle zwarte markt omdat de gewone markt veel te duur is. Neem nu sneakers. Niet iedereen kan zich fashionmerken permitteren waarvan een paar meer dan duizend euro kost. Dus maken ze in de fabriek zelf vervalsingen die ze veel goedkoper op de markt brengen. Ik heb zelf ook eens de vergelijking gemaakt tussen een echt paar dat ik had en een vals dat ik in Hongkong had gekocht. Eerlijk: het verschil was nihil.

We moesten het tot slot ook nog maar over je andere vakgebied hebben.

Lefto: Dan wil ik heel graag Swimming van rapper Mac Miller noemen. Dat vond ik al een superplaat, maar na zijn dood onlangs – door een cocktail van weet-ik-wat – kreeg die voor mij een ander level. Hij kon heel goed verhalen vertellen, en doorheen de songs hoor je hoe moeilijk hij het had met zichzelf, onder meer door de relatiebreuk met Ariana Grande. Nog een aanrader, en iets helemaal anders, is Dur-Dur Band, een groep van Somalische muzikanten die ten tijde van de oorlog uit Mogadishu zijn gevlucht. Nu maken ze hun funk, soul en disco vanuit Londen. Echt top.

Het culturele menu van Lefto: 'Mac Miller kon heel goed verhalen vertellen'

Partner Content