Herlees de liveblog van Rock Werchter – dag 1

Herlees de interessantste momenten van de eerste festivaldag van Rock Werchter op KnackFocus.be

00u00 De eerste nacht wordt ingezet op de tonen van The Cure en The Kooks. Justice en Skrillex zetten straks nog de laatste feestdeuntjes in. Tot morgen voor dag 2 van RW die hopelijk iets minder zwoel zal zijn.

23u45 The Cure hebben hun hits mooi ingebouwd in de set, die nog steeds hetzelfde klinken. Van vergane glorie is absoluut geen sprake.

23u35 Luke van The Kooks heeft vandaag wat rondgelopen in Brussel en laat ook nog weten dat hij fan is van Duitsland in het EK omdat de Italianen de Britse ploeg naar huis hebben gestuurd.

23u20 Het is nog uitkijken naar Skrillex, The Kooks en natuurlijk Justice die het mainstage mag afsluiten op deze eerste, zwoele dag van Rock Werchter.

23u10 Intussen is ook één van de grote headliners begonnen. The Cure begint als het al wat donker is geworden en dan weet je dat er goed optreden zit aan te komen.

23u05 Netsky laat weten dat ‘Poppy’ zijn favoriet moment van de set was.

22u55 Het onweer is – voorlopig – uitgebleven en de stem van Selah Sue maakt het er zeker niet minder zwoel op.

22u45 Garbage laat weten dat RW hun favoriete optreden van de tournee was.

22u35 ‘Perfect weather to fly’ en ‘In de hemel wordt waarschijnlijk Elbow gedraaid’ zijn enkele van de lovende commentaren op het optreden van Elbow.

22u25 Zenuwen waren nergens voor nodig Netsky. You own the marquee!

22u20 Cypress Hill is ook nog steeds op zoek naar ‘weed waffles’ op Werchter. Anyone?

22u16 Cypress Hill laat weten dat ze zeker naar Skrillex willen kijken later op de avond.

22u11 Even een tussenstand: Italië staat met twee goals voor in het EK. Een niet onbelangrijk feit gezien de vele vlaggen op de RW weide.

21u55 Er is veel volk verzameld voor Selah Sue ondanks de stevige concurrentie van het geweldige optreden van Elbow.

21u35 De set van Netsky zit er bijna op en Selah Sue is bijna klaar om het Belgische stuur over te nemen in The Barn.

21u25 Elbow doet Lippy Kids nog eens over op RW. Fluitconcerten wordt niemand beu blijkbaar.

21u12 Elbow is ook aan hun set begonnen voor een – voorlopig – droge Werchter weide.

21u06 Selah Sue vergezelt Netsky op het podium. Twee jonge Belgische talenten verenigd.

21u Selah Sue kruipt zo dadelijk het podium op met Netsky. Zelf treedt ze later op de avond nog op. Ook gespot: Italiaanse en Duitse vlaggen: het EK is overal aanwezig.

20u55 Twee Italianen gaan er volledig in op. Ze zijn maar een dag op Werchter en hebben speciaal voor Netsky hun ticket gekocht.

20u50 On-voor-stel-baar veel volk voor Netsky. Tot ver buiten de tent staan mensen te dansen, te juichen en te gaan. Deze thuismatch van de dj is na 3 seconden al een schot in de roos.

20u42 Garbage begint hun set met ‘de beste aankondiging van een nummer’, ’this is for all the boys who want to fuck boys and for all the girls who want to fuck girls’.

20u40 Skrillex heeft een extra EHBO team op zijn rider staan. Dat belooft voor straks.

20u34 Bij onze noorderburen spreken ze Netsky nog uit als ‘netskie’. Benieuwd hoe lang dat nog zal duren.

20u25 ‘Well I guess this is growing up’, zeggen de Blink182 mannen, maar de komende twee nummers alvast nog niet.

20u15 De Lana Del Rey look blijkt in te zijn en Netsky begint zo dadelijk aan zijn set waarvoor hij vrij zenuwachtig is.

20u10 Makke respons van het publiek op Boys on’t cry cover van The Cure, die later op de avond zullen aantreden. All the small things zorgt dan weer voor een enorm meebrulmoment.

20u Het wordt ook uitkijken naar Mumford & Sons op zaterdag. De zanger heeft onlangs zijn hand gebroken, maar het optreden op RW zou absoluut niet in het gedrang komen.

19u55 Blink182 kaapt ook meteen de prijs weg voor coolste versterker: op hun torenhoge boxen prijkt Nyan Cat!

19u52 Travis Barker doet een indrukwekkende drumsolo, net zoals op Pukkelpop in 2010. Zijn dochtertje drinkt naast zijn drumstel met enorme roze oorbeschermers van een flesje gatorade. De Blink182’ers mogen dan wel familiemannen geworden, hun muziek moet er niet onder lijden.

19u50 De mannen van Cypress Hill zijn al ‘apestoned’ maar weten het publiek wel goed te entertainen met lyrics als ‘role it up, light it up, smoke it up, inhale, exhale’.

19u47 Meezingmoment bij Blink: het refrein van Miss You.

19u45 De jongens van Blink hebben er zelf ook duidelijk zin in, desondanks de sarcastische noot in hun bindteksten.

19u40 Garbage begint binnen een kwartiertje te spelen. It’s back to the nineties vanavond op Werchter.

19u37 Ik denk dat ieder meisje aanwezig even wenst dat “The rockshow” over haar gaat. DeLonge en co bewijzen nog steeds hun kracht: inspelen op het universele puberale sentiment.

19u32 De publiekscamera levert prachtige beelden bij Blink 182. Lachende gezichten, uitzinnig gejoel en hartjes: dit is duidelijk het optreden waar iedereen op gewacht heeft.

19u24 Blink 182 staat op het podium en starten doen ze met Feeling This, een veel omhooggestoken en dus aangevraagd nummer.

19u21 De lucht begint grijs te worden. Zij die aanwezig waren op Pukkelpop kunnen niet nalaten te nagelbijten.

19u17 De anticipatie voor het Blink 182 concert is groot. Iedereen houdt bordjes met songtitels naar boven en de minste beweging van roadies wordt onthaald op luid gejoel.

19u Cypress Hill is ondertussen volledig ingevlogen.

18u49 De zoon van dEUS-bassist Alan Gevaert laat ons weten dat Tom Barman en co volledig klaar zijn voor hun show van morgen. Wij kijken er al naar uit.

18u40 De hiphopheads van Cypress Hill. Kent u ze nog? ‘Insane In The Brain’. In de Marquee maken ze hun opwachting.

18u29 ‘Are you guys ready for Blink 182?’ Dit is het grootste applaus dat Rise Against weet te vergaren, nochtans spelen ze een straffe set.

18u25 Niet ontzettend veel volk voor Rise Against. Mogelijk spaart iedereen energie voor het heilige triumviraat (Blink 182), maar wie er staat geeft zich volledig.

18u17 Volgens het KMI bereikt een onweer het centrum van het land rond 19 à 20 uur, en mogelijk ook de weide van Werchter.

18u02 Bordjes met ‘Call me maybe’ worden in de lucht gestoken. Voor alle duidelijkheid: Rise Against heeft zo geen song. Carly Rae Jepsen is erin geslaagd door te dringen tot menig rockerhart.

17u49 Het is de beurt aan de londenaars van The Maccabees om de temperatuur van The Barn op peil te houden.

17u40 Rise Against gooit meteen alle registers open op de Main Stage. De eerste moshpit van het festival is een feit. ‘Collapse’.

17u32 ‘Ik heb het nu al moordend heet en straks moet Shirley Manson (Garbage) nog komen. Puffffffeeeeennn.’ De tweet is overduidelijk.

17u11 In haar zilveren jurk en deze temperaturen vraagt Sharon van Whitin Temptation om ‘en papillon’ bereid te worden, maar dat mag de pret niet bederven. Er wordt enthousiast meegezwaaid.

16u50 Ondanks de warmte wordt er in elkaars nek gekropen, met handen in de lucht richting zon. Een zonnedans, of zoiets?

16u39 Voor onze mannen ter plaatse zit er geen Within Temptation in. Dus ook geen kennismaking met de engelenstem van Sharon den Adel. Maar wel: Amon Tobin en zijn eclectische beats. Op naar de Marquee.

16u31 ‘Wa is da, muziek uit Twilight?’ Een voorbijganger over Within Temptation.

16u29 Aardig feestje in The Barn. Lekker dromerig. Mooie set ook.

16u17 Die van Bombay Bicycle Club worden bijna weggeblazen door hun eigen airco-trommels die op het podium opgesteld staan. Geen overbodige luxe dezer uren.

16u01 Het gras mag dan voorlopig maagdelijk groen zijn, gezien de tweets zit de zon in overdrive: ‘Pleaaaase rain’ of ‘Zweten, bakken, verbranden’ Frank Deboosere?

15u47 ‘Hands please in the air’ voor de indierock van Bombay Bicycle Club in The Barn.

15u41 Er worden temperaturen tot 40 graden gemeld.

15u37 Keurige set van de Nederlander. Kraantje was naar eigen zeggen behoorlijk nerveus, maar daar was weinig van op te merken. Buiten dan die enige keer dat hij zich aan een gabber-act waagde. Over een uur neemt Amon Tobin de fakkel over.

15u21 Kraantje heeft er zin in. Hemd en pull zijn uitgespeeld. De hiphopper mengt zich met het publiek voor zijn banger ‘Waar is Kraan?’. En hij heeft de tent mee!

15u12 Er heeft zich een grote drummende massa gevormd op de Haachtsesteenweg.Terwijl de vrolijke riedels van The All American Rejects over de wei razen ontstaat er aan de hoofdingang een mensenzee vol drummende, schreeuwende, zwetende en ongeduldige festivalgangers die maar wat graag hun ticket willen omruilen voor een bandje. Wij spotten alvast één flauwgevallen meisje.

15u02 The Main Stage maakt kennis met tienerpoppunkers van The All-American Rejects. De weide loopt aardig vol.

15u01 Kraantje Pappie heeft de Marquee-tent op gang getrokken. Niets te warm voor de Nederlander. Hij staat te rappen met pull en hemd-lange-mouwen, wel volledig bezweet. Faut le faire!

14u56 Bericht vanop E19: ‘La #E19 est full hollandais beuglants (sans caravanes) qui vont s’entasser 4 jours dans le camping de #Werchter sans se laver les dents.’

14u49 Klaar voor Kraan? De populairste Nederlandse rapper bij de Belgen mag als eerste aantreden in de Marquee-tent, over een tiental minuten.

14u41 Skrillex kijkt uit naar de live-set van Netsky en Justice. En hij wil een Belgische wafel eten. Tot zover zijn tweet.

14u29 De ochtendspits naar Werchter verliep vlot. De grote verkeerschaos bleef uit, maar er waren wel vertragingen. Voorlopig schijnt de zon, zwoele zomertemperaturen, maar vanavond dreigt het tij te keren. Er wordt onweer verwacht. En dan doelen we niet op pakweg Selah Sue of Cypress Hill.

14u15 Metric heeft het festival nu ook officieel op gang getrokken. Op het gloednieuwe podium The Barn dan nog wel. Metric is de optelsom van zangeres/gitariste Emily Haines en gitarist James Shaw. Muzikaal klinkt dat als een eclectische mix van new wave en electropop.

14u09 Feestjes, dáárop bent u in massale aantalen gebrand. Vandaag kan dat onder meer met Elbow, Justice, The Cure, The Kooks, Skrillex en onze eigenste Netsky.

14u00 De poorten van de festivalweide zijn geopend. De eerste spurtjes richting podia zijn ingezet. De eerste pinten rollen over de toog! ‘4 days madness. Let’s roll !!!’ wordt er getweet. Rock Werchter is van start gegaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content