Herdenking opstand van Warschau net vóór concert van Madonna

Voor de start van het concert van Madonna in het Poolse Warschau is een archieffilm vertoond over de opstand van Warschau tegen de Duitse bezetter. Katholieke groepen protesteerden tegen haar optreden.

Madonna gaf op 1 augustus een optreden in de Poolse hoofdstad Warschau, maar nog voor de show van start ging, ontstond er controverse. Katholieke groeperingen protesteerden omdat Madonna’s omstreden optreden samenviel met de herdenking van de Opstand van Warschau in 1944.

Elk jaar herdenkt de Poolse bevolking de dag dat Warschau met het verzet tegen de Duitse bezetting begon. Op 1 augustus, om 5 uur ’s avonds, weerklinken sirenes doorheen de hele stad. Mensen leggen hun werk neer en staan stil om respect te tonen voor de slachtoffers van de opstand.

Volgens BBC kwam de concertorganisatie de protestgroepen tegemoet met een korte film over de historische gebeurtenis van 1944. ‘Het is een belangrijk moment in de Poolse geschiedenis, daarom willen we de bezoekers er tijdens het concert aan herinneren’, zei Ania Pietrzak, de woordvoerster van Live Nation.

Toch was de video voor de katholieke protestgroepen niet genoeg. Ze startten met een online campagne om te verhinderen dat mensen het concert zouden bijwonen. Daarnaast beschuldigden ze Madonna ervan het katholieke geloof te beledigen en aan te zetten tot pornografie.

Het Poolse protest is een laatste voorval in een reeks van controverses tijdens de Madonna MDNA tour. Onlangs moest de zangeres afrekenen met boze fans in Parijs, die er niet mee akkoord gingen dat de zangeres al na acht nummers het podium verliet. Voordien haalde ze de woede van de Franse politieke partij ‘Front National’ op de hals, toen ze een video toonde waarin partijvoorzitter Marine Le Pen een swatstika op haar voorhoofd had. (AVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content