Helmut Lotti steekt zijn hart en lijf in nieuwe plaat

Helmut Lotti komt in het najaar met een nieuwe plaat op de proppen. ‘Mijn Hart en mijn Lijf’ wordt het eerste Lotti-album met enkel eigen werk. Hij werkte samen met Humo-hoofdredacteur Bart Vanegeren en Stef Kamil Carlens.

Classic, Africa, Rusland, latino, crooners, Elvis,… Achter elke plaat van Helmut Lotti (42) zat tot nu toe een duidelijk afgelijnd concept. Het nieuwe album van Helmut Lotti wordt geen ‘Helmut goes…’: “Het concept achter deze plaat is dat er geen concept is”, zegt Lotti.

‘Mijn Hart en mijn Lijf’ is volgens Lotti een heel persoonlijke plaat. Het album komt na een periode waarin hij bewust niets heeft gedaan, om helder te kunnen nadenken over hoe het met zijn carrière verder moest. “Ik heb mijn vorige projecten graag gedaan en ik ben blij met wat ik bereikt heb, maar ik wil niet herinnerd worden om ‘Kumbaya, My Lord’. Dat is mijn nummer niet. Ik ben voor deze plaat van nul begonnen.” ‘Mijn Hart en mijn Lijf’ is de eerste plaat van Helmut Lotti met uitsluitend eigen nummers.

Nederlandstalig

Om het persoonlijke aspect in de verf te zetten, besloot Lotti in het Nederlands te schrijven. Daarbij kreeg hij de hulp van vriend Bart Vanegeren, hoofdredacteur van Humo. “Hij heeft weinig ervaring met songteksten, maar ik was onder de indruk toen ik zijn eerste teksten las. Het is niet gemakkelijk, want de woorden moeten juist in de melodie passen. Het was een leuke samenwerking met Bart. We hebben veel over en weer gepingpongd.”

Nog een opvallende naam waarmee Lotti voor deze plaat samenwerkte is producer Stef Kamil Carlens van Zita Swoon. Ze ontmoetten elkaar tijdens het één-programma ‘Peter Live’. Daar brachten de twee samen ‘Don’t Stop Me Now’ van Queen. “Ik wilde Stef Kamil erbij omdat hij bezeten is van muziek en omdat hij heel bevangen en spontaan is. Hij denkt ook niet in hokjes. Hij heeft me vooral bij de zang geholpen. De Elvis moest hij er soms uitkloppen.”

Anders en divers

Lotti maakt wel duidelijk dat deze plaat, ondanks de productie van Carlens, geen abstracte muziek brengt. “Ik schrijf echte liedjes. Ik heb me natuurlijk wel laten leiden door de knowhow van Stef Kamil en mijn muzikanten. Het is wel zo dat er een groot contrast is met mijn vorig werk. Het overgrote deel van de plaat hebben we live in de studio gespeeld.” Veel details over hoe de plaat zal klinken, wilde Lotti nog niet kwijt. Hij zegt wel dat er veel verschillende dingen op staan. “Met deze plaat kunnen we zowel Radio 1 als Radio 2 en Joe FM bereiken”.

Met deze nieuwe richting loopt Helmut Lotti wel het risico om een deel van zijn huidige fans te verliezen. Anderzijds kan hij ook een nieuwe publiek aanboren. “Het zou heel fijn zijn om nieuwe mensen te bereiken. Het wordt interessant om te zien wie mij echt wil volgen. Veel artiesten komen in de situatie waarin ze muziek maken in functie van hun publiek. Dat wilde ik niet meer.”

Culturele centra

In maart 2013 start de tournee ‘Mijn Hart en mijn Lijf’ en ook daar een nieuwigheid. Voor het eerst trekt Lotti langs de Vlaamse culturele centra. Dat is wat anders dan een uitverkochte Olympia in Parijs of shows in New York, maar Lotti en zijn manager weigeren te spreken van ‘een stap terug’. “Kaartjes verkopen is altijd een wedstrijd die we willen winnen”, zegt manager Piet Roelen. “Of het nu gaat om 500 of 5000 kaartjes, het spelletje blijft even spannend.”

‘Mijn Hart en mijn Lijf’ is nog niet volledig af. Het eindresultaat mogen we in oktober of november in de platenzaak verwachten. De concerttournee start op 8 maart 2013 in De Roma in Borgerhout en eindigt op 8 juni in de AB.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content