Heeft Moby het in zijn memoires voor zichzelf verpest?

© -
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

De conclusie van Moby’s nieuwe biografie lijkt de volgende te zijn: hij is een dick.

De feiten

Vorige maand verscheen Then It Fell Apart, het tweede deel van de memoires van Moby. Deel één, Porcelain (2016), focuste op zijn jeugd en beginjaren als dj en producer, deze keer geeft hij een inkijk in zijn exuberante levensstijl na het succes van zijn doorbraakplaat Play. Een levensstijl waar, als we de promotekst van het boek mogen geloven, ecstasy als ontbijt, liters wodka en sporadische seks met supermodellen bij hoorde. Het klassieke popsterrenverhaal dus. Het duurde dan ook even vooraleer de wereld doorhad dat Then It Fell Apart een heel, heel vreemd boek geworden is.

Zo beschrijft Moby onder meer hoe André 3000 hem niet wilde knuffelen op de MTV Video Music Awards, hoe Lizzy Grant (intussen bekend als Lana Del Rey) hem afwees na een date in een macrobiotisch restaurant, hoe hij de dochter van Vladimir Poetin in beschonken toestand en buiten haar wil om bijles gaf over Russische literatuur en hoe hij een boterham met tofu maakte in een Holiday Inn-hotel. In zowat elke anekdote portretteert hij zichzelf als de ultieme beta male: een onzekere en gevoelige nerd die op onhandige wijze zijn weg zoekt in het onbekende terrein van het sterrendom.

Om de een of andere reden wil Moby de wereld graag doen geloven dat hij uitging met een tiener.

Het vreemdst is de passage waarin hij uit de doeken doet dat hij in 1999 datete met een twintigjarige Natalie Portman. Hoewel hij nooit heeft gesnapt wat een jonge, succesvolle en knappe actrice zag in een 33-jarige kalende man, heeft hij duidelijk warme herinneringen aan hun tijd samen, met als hoogtepunt een romantische kus onder een eeuwenoude eikenboom.

Het probleem is: Portman weet van niets. Volgens de actrice hebben de twee nooit gedatet, maar was Moby gewoon ‘een creepy oudere man’ met een ongepaste interesse in een tienermeisje dat net haar middelbare school had afgerond. Portman was namelijk niet twintig, maar achttien in 1999.

Je zou denken dat Moby de pijnlijke zaak dan zou laten rusten. Dat deed hij niet. Om de een of andere reden wil hij de wereld namelijk heel graag doen geloven dat hij uitging met een tiener. Zo deed hij Portmans ontkenningen af als ‘roddels’ en deelde hij ‘bewijsmateriaal’ in de vorm van een oude foto waarop hij in bloot bovenlijf een ongemakkelijk ogende Portman vasthoudt. Nadat hij in de (sociale) media werd beschuldigd van ‘beta male-misogynie’ bood hij uiteindelijk toch zijn excuses aan, maar allicht komen die te laat. Het ziet ernaar uit dat Moby het voor zichzelf heeft verpest.

Heeft Moby het in zijn memoires voor zichzelf verpest?

Het is lang niet de eerste keer dat Moby blijk geeft van grootheidswaanzin. Welke van deze vier beweringen deed hij níét?

1. Vanwege zijn grote aantal volgers op sociale media vraagt de CIA Moby om vertrouwelijke informatie te verspreiden over Trump en Rusland.

2. Na de lancering van iTunes geeft Moby Apple de gouden tip om een eigen mp3-speler uit te brengen. Waarna hij twee jaar later van Steve Jobs een iPod cadeau krijgt. Hij voorspelt dat het ding in de toekomst ook een camera en een telefoon zal krijgen. Moby is dus eigenlijk de uitvinder van de iPod én de iPhone.

3. Vijf dagen na 9/11 doet Moby zijn strategie uit de doeken om Osama Bin Laden te verslaan: de Verenigde Staten moeten de beste grafische ontwerpers aanstellen om een pamflet te ontwerpen dat Bin Laden afschildert terwijl hij drinkt, gokt en seks heeft met prostituees. Goedkoop, effectief en vreedzaam.

4. In 2001 wordt Moby op een feestje uitgedaagd tot een spelletje knob touch met een nietsvermoedende Donald Trump. Kort samengevat wil dat zeggen dat hij zijn ontblote penis tegen de toekomstige president moest aanwrijven. Hij ging de uitdaging aan. Natuurlijk.

Oplossing: hij deed ze allemaal.

Trivia

  • Als het enige bewijs dat je kunt vinden een foto is waarop je vermeende date eruitziet alsof ze wordt gegijzeld, moet je daar misschien conclusies uit trekken.
  • Moby omschrijft zichzelf tegenwoordig als een kale, alcoholische en postmoderne Mister Rogers (uw ideale buurman). Dat helpt ook niet echt.
  • Voor wie moeite heeft met het onderscheid tussen Moby en andere witte kale mannen met een bril: het YouTube-filmpje Moby Song legt al zingend uit wie nu ook alweer Moby en wie pakweg Michael Stipe is.
Heeft Moby het in zijn memoires voor zichzelf verpest?

Partner Content