Gus Dapperton is een rockster op het formaat van de koffiebar

© .
Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Gus Dapperton maakt muziek à la Mac DeMarco en heeft een speciaal kapsel. Hij wordt straks wellicht een nieuwe indieprins.

Echte naam: Brendon Rice.

ASL: 21. Man. Philadelphia / New Jersey / New York.

Instagram: @gusdapperton

Hij heeft een potkapsel, een statementbril en een particuliere smaak in pastelkleuren. Hij draagt soms oogschaduw en houdt van voguen – de dans dus. In de clip van I’m Just Snacking loopt hij rond met een Discman. Hij heeft minstens één gele salopette. Dus nee, Gus Dapperton is niet het gezicht dat we van een rockster verwachten. Niettemin slaagt hij in iets waar weinig anderen in slagen: met gitaarmuziek miljoenen plays op Spotify verzamelen. Met zijn DIY-houding, Spotify-aanpak en goede videoclips – summertime sadness in beelden gegoten – lijkt hij net iets beter dan al die andere indiebands te weten hoe gitaren vandaag werken voor jonge mensen, jonge misfits in het bijzonder. Geen toeval dus dat hij op de soundtrack van het tweede seizoen van 13 Reasons Why opduikt.

Zijn licht psychedelische, zomerse indiepop doet wat aan King Krule en The Drums denken. Maar dé referentie is Mac DeMarco, een man met wie hij een voorliefde voor flanger- en choruspedalen deelt. Dat, en het idee dat The Doobie Brothers ‘voor waren op hun tijd’. Vooralsnog heeft hij enkel twee ep’s en een handvol singles uit, een debuutplaat is nog niet aangekondigd. Maar afgaande op de buzz is de kans niet onbestaande dat Gus Dapperton voor de zomer voorbij is tot een nieuwe indieprins én een nieuw stijlicoon uitgroeit. ‘He is re-imagining the rock star’, aldus muzieksite Pigeons & Planes. Tijd om de tondeuse boven te halen dus. (Ter info: de komende week speelt hij zowel op Best Kept Secret als in Trix in Antwerpen. U hoeft ons niet op ons woord te geloven.)

Een willekeurige quote: ‘Mijn stijl komt van hoe ik me als kind kleedde. Als peuter had ik een potkapsel en een oversized salopette. Het rare is: mijn sound is ook beïnvloed door de artiesten die mijn ouders opzetten terwijl ik door het huis liep. Mijn stijl en mijn muziek stammen uit hetzelfde soort nostalgie.’

De ideale soundtrack voor: koffiebars die komboecha serveren en hun Mac DeMarco-playlist onderhand zelf ook beu gehoord zijn.

Zondag 10/6 op Best Kept Secret, bestkeptsecret.nl, maandag 11/6 in Trix, Antwerpen, trixonline.be

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content