Grimes @ Les Nuits Botanique

Het moest een zegetocht zonder voorgaande worden: de passage van Grimes in de Botanique. Een set die haast volledig bestond uit nummers van de sublieme langspeler ‘Visions’ en een dolenthousiast publiek waren de perfecte ingrediënten om van Claire Boucher de sensatie te maken van Les Nuits. Al was dat gerekend buiten een gemene griep.

DA GIG: Grimes in de Rotonde van Botanique, Brussel op 17/5

HOOGTEPUNTEN: ‘Circumambient’, ‘Vanessa’

DIEPTEPUNT: ‘Genesis’

IN EEN ZIN: Een door ziekte getroffen Claire Boucher liet enkele flarden zien van haar onmiskenbare talent maar liet het publiek op zijn honger zitten met een veel te korte set.

MEEST GEBRUIKTE WOORD: ‘Pukebucket’

Ze waren in grote getalen naar de Botanique afgezakt: de onfortuinlijken die geen ticket wisten te bemachtigen voor het reeds maandenlang uitverkochte optreden van Grimes. Met een bordje in de hand en een gezonde dosis naïviteit wachtten ze op de messias die hen toegang zou verschaffen tot het optreden van de excentrieke Canadese.

Die verlosser zou niet komen. De aanwezigen die wel in het bezit waren van een felbegeerd ticket beschermden dat met hun leven en trakteerden Boucher op een warm onthaal toen ze eindelijk het podium betrad. De Canadese waarschuwde dat ze urenlang ziek in bed had gelegen en zich zou bedienen van haar pukebucket -of kotsemmer in het mooi Nederlands- indien dat nodig zou zijn.

Na enkele minuten prutsen aan haar apparatuur opende Boucher furieus met ‘Vanessa’ -een nummer uit de EP ‘Darkbloom’ en tevens de enige song uit de set die niet op ‘Visions’ staat. Bouchers engelenstem leek amper aangetast te zijn door het griepvirus dat haar had getroffen en de Belgische lijven werkten zich meteen in het zweet.

Veel tijd om zich in het zweet te werken was er niet. Grimes raasde zich zwijgzaam door een set die afklokte op een goed half uur. Niet dat Boucher woorden nodig heeft om te begeesteren. Die taak werd op exquise wijze volbracht door de donkere synths van ‘Oblivion’ en de door merg en been snijdende beat van ‘Circumambient’. Het noodlot sloeg echter toe tijdens het refrein van ‘Genesis’ toen Boucher uitbarstte in een hoestbui. Ze keerde nadien nog terug om ‘Symphonia IX’ te brengen maar dat kon geen soelaas brengen voor een te korte en weinig bevredigende set.

“I need someone else to look into my eyes and tell me / Girl you know you gotta watch your health”, klinkt het profetische in ‘Oblivion’. Bij deze staren we Boucher diep in de ogen en kijken we uit naar de herkansing. Misschien al in het derde weekend van augustus, Chokri?

Bart Winand DE SETLIST: Vanessa / Circumambient / Be A Body / Oblivion / Nightmusic / Genesis // Symphonia IX (My wait is u)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content