Gratis app meet geluidsniveau en risico op gehoorschade

© Jasper Antonissen

Wie deze zomer naar een optreden of muziekfestival trekt, kan nu de gratis decibelmeter-app van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie downloaden op zijn smartphone.

Of je nu gaat naar Slayer op de Lokerse Feesten of naar K3 op de Zulzeekse Feesten, een optreden of muziekfestival vormt altijd een mogelijk risico voor de trommelvliezen. Wie bijvoorbeeld te dicht bij een geluidsbron staat, loopt het risico op tijdelijke of permanente gehoorschade.

Via de nieuwe app van het Departement Leefmilieu van de Vlaamse overheid kunnen mensen nu zelf een geluidsmeting doen. Het gaat dan misschien niet om een professionele meting, maar het is toch al om een indicatie.

“Smartphonegebruikers kunnen met de app zelf het geluidsniveau meten en inschatten hoe lang ze zonder risico kunnen blijven staan”, zegt woordvoerder Brigitte Borgmans aan 13. “De app meet het geluidsniveau en vraagt hoe lang je op die plek wilt blijven. Op basis van die informatie berekent de app het risico op gehoorschade en vertelt ze je wat je het best kunt doen om het risico te beperken.” De app kan natuurlijk ook elders gebruikt worden, denk aan fuiven, op café of in klassen.

De app is onderdeel van de campagne ‘helpzenietnaardetuut’ van de Vlaamse overheid die mensen stil doet staan bij het risico op gehoorschade. Meer informatie is terug te vinden op helpzenietnaardetuut.be. (Belga/DB)

De app is beschikbaar voor Android en voor iPhone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content