Gezocht: de beste Popthesis van 2015

© gf

Naast de beste popsong, de beste popster en de beste popcorn bestaat er ook zoiets als de beste popthesis. Meer nog: Poppunt beloont de winnaar van de Popthesisprijs met een buidel vol geld en een kannetje eeuwige roem.

Poppunt, dat eerder al evenementen als Lokale Helden of Muzikantendag lanceerde, organiseert sinds 2006 ook een wedstrijd voor ‘de beste popthesis’. Dat wil zeggen: de beste bachelor- of masterscriptie over popmuziek of over de werking van de gehele industrie. Daarmee zet “het aanspreekpunt voor muzikanten, dj’s en producers” haar muziekmissie verder.

Toepasbaarheid boven

Poppunt wil op die manier onderzoek stimuleren naar wat er zich afspeelt tussen de muziekmuren stimuleren, om de werking van het Vlaamse muzieklandschap te verbeteren. Ook dit jaar gaan ze dus op zoek naar originele, maar vooral relevante en bruikbare scripties. “Een goed theoretisch werk maakt uiteraard kans, maar wanneer we geconfronteerd worden met twee scripties van dezelfde kwaliteit, wordt er toch gekozen voor datgene dat ook werkelijk iets kan veranderen”, zegt Jan Pauly, adviseur bij de organisatie.

“Op die manier vergroten we het inzicht en leggen actuele tendensen bloot, wat de muziekindustrie alleen maar ten goede zal komen”. Vlaanderen loopt namelijk een beetje achter op het buitenland wat betreft cijfermateriaal en praktische analyses. “Die worden nog te vaak weggestopt in een of andere stoffige bibliotheek waar niemand ze vindt of er nut aan heeft”, klinkt het bij Poppunt .

Eeuwige roem

De prijs? Respectievelijk 250 en 500 euro voor de beste bachelor- en masterproef met daarbovenop nog eeuwige roem. “De winnende thesissen worden opgenomen in een online bibliotheek, samengevat in een uitgave van Read Between The Lines en voorgesteld op het internationale GLIMPS-showcasefestival in Gent.”

Maar eerst moet je natuurlijk de jury overtuigen. Die bestaat uit professionals uit de livescène, de media en de wereld van universiteiten en hogescholen . “Samen beoordelen zij de academische kwaliteiten en de relevantie van het werk, plus het plezier dat eruit spreekt. Een thesis over muziek is namelijk de ideale manier om het nuttige aan het aangename te koppelen.”

Wil jij de rest van het jaar beleven als de popthesiswinnaar van 2015? Schrijf je dan in voor 11 september op poppunt.be. (EDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content