Gentse Feesten zijn van start gegaan

Van 20 tot 29 juli staat Gent weer volledig in het teken van de Gentse Feesten. Van theatervoorstellingen en muzikale acts tot zware feestjes in de vroege uurtjes. En dat (bijna) allemaal gratis.

Van 20 tot 29 juli staat Gent weer volledig in het teken van de Gentse Feesten. Van theatervoorstellingen en muzikale acts tot zware feestjes in de vroege uurtjes. En dat (bijna) allemaal gratis.

Op de verschillende pleinen zijn er dagelijks optredens en voorstellingen te bekijken. Daarnaast organiseert ook zo goed als elke bar en café speciale avonden en kan er op de vlasmarkt tot in de vroege uurtjes gefeest worden. In de Vooruit kunnen fans van het elektronische muziekgenre dan weer terecht voor 10 days off, het betalende dancefestival dat tien dagen lang de beste dj’s ter wereld uitnodigt.

Mooi weer

Voor het eerst in enkele jaren worden de Gentse Feesten ingezet met een stralend mooi weekend. Er worden vanuit de organisatie dan ook maatregelen genomen om de bezoekers en de bevolking voor te bereiden op het warme weer.

Alle organisatoren worden verzocht de tips te verspreiden onder hun medewerkers en bezoekers, meldt het stadsbestuur. “Het hittegolfplan van de Stad Gent is nog niet geactiveerd, maar gezien de zomerse temperaturen vandaag en de komende dagen, wensen de Stad Gent en het OCMW Gent de bevolking al extra te informeren en tips te geven”, klinkt het. “Zo vragen we extra aandacht te besteden aan bejaarden, kinderen, zieken en alleenstaanden, en hen te helpen indien nodig.”

De stad adviseert om voedsel te consumeren dat veel water bevat (groenten, fruit, koude soepen, enz.), voldoende water met minerale zouten te drinken, kinderen meer laten drinken en alcohol en gesuikerde dranken vermijden. Er wordt onder meer ook geadviseerd om bij ozonpieken binnen te blijven en zoveel mogelijk schaduw en koele plaatsen op te zoeken, zware inspanningen ’s morgens of ’s avonds te verrichten en kinderen extra te beschermen.

Recordaantal 5.900 Park+Ride plaatsen
Met 5.900 parkeerplaatsen was het Park+Ride-aanbod voor de Gentse Feesten nooit eerder zo groot. Dat komt omdat De Lijn een samenwerking aanging met B-parking, voor 1.500 parkeerplaatsen aan het station Gent-Sint-Pieters. “Feestvierders kunnen voor 10 euro hun auto een dag parkeren en krijgen tegelijkertijd een combiticket, met maximum 4 personen, waarmee zij de hele dag gebruik kunnen maken van alle bussen en trams in het Gentse”, aldus woordvoerder Jef Schoenmaekers van De Lijn Oost-Vlaanderen. “Samen met de 4.000 plaatsen aan Flanders Expo en de 400 plaatsen op de Park+Ride-zones in Gentbrugge en Oostakker is het Park+Ride-aanbod daardoor groter dan ooit tevoren.”

Door het uitgebreide aanbod van de Park+Ride-mogelijkheden kunnen de feestengangers niet alleen nog makkelijker naar het stadscentrum maar blijft dat centrum ook gespaard van een verkeersindigestie. “Iedere dag wordt op deze manier een karavaan van 30 km geparkeerde wagens uit het stadscentrum geweerd”, weet Schoenmaekers.

Op topdagen verzekert overigens een vloot van meer dan honderd voertuigen het veilig vervoer van de feestvierders. “De belangrijkste stadslijnen zullen tijdens de feesten bovendien langer dan normaal doorrijden, ook na 1 uur. Bovenop het versterkte reguliere aanbod rijden 12 feestenbussen tot 4 uur ’s nachts in alle windrichtingen, van Zelzate tot Gavere en van Nevele tot Wetteren. In totaal zal De Lijn tijdens 10 dagen Gentse Feesten meer dan1.000 uur rijden om alle feestneuzen op hun bestemming te brengen.”

Meer informatie over de Gentse Feesten kan u vinden op de website. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content