Gentse Feesten zetten in op lokaal talent en kinderen

© Belga

De focus van de 172ste editie van de Gentse Feesten ligt op Gents talent en kinderen. Op vrijdagavond 17 juli wordt het festival in gang getrapt met een Gents programma. Bij Sint-Jacobs zal er een hommage zijn aan Walter De Buck en Luc De Vos.

De traditionele openingsstoet is geschrapt. Enkele ontevreden Gentenaars en verenigingen plannen daarom een rouwstoet.

Van zaterdag 18 juli tot en met zondag 26 juli van 13 tot 19 uur wordt het Zuidpark omgetoverd tot het kinderdorp Gentopia. De organisatie zegt dit jaar extra aandacht te besteden aan 10-plussers in haar animaties, shows en attracties. Op zaterdagnamiddag 18 juli zal de kinderburgemeester en een reeks jeugdverenigingen van Sint-Jacobs richting Zuidpark trekken tijdens een alternatieve “kinderstoet”.

Gentse selectie

De Gentse feesten zijn ook het moment om Gentse artiesten te leren kennen. In het programma is voor het eerst een speciale katern “Gentse selectie” gemaakt. Op zaterdag 28 en zondag 29 juni zullen Gentse organisaties, theatergezelschappen en artiesten hun aanbod bekendmaken in de binnentuin van het hotel d’Hane-Steenhuyse in de Veldstraat.

Uitkijken wordt het alweer naar de gekke bende van Cirq, die in het verleden onder meer met Circus Vangheluwe, kinderkisten of de chatroulette voor de nodige animo zorgde. De organisatie verhuist voor haar “jubilee” naar de parking van de Arteveldehogeschool in de Willem de Beersteeg en plant in het gelijknamige park een “prestigieuze overzichtstentoonstelling B”, rond tien jaar Bata.

Nieuwe regels

Bezoekers moeten zich wel aan enkele nieuwe regels houden. Er geldt dit jaar een volledig glasverbod in de Feestenzone, met uitzondering van terrassen van bestaande cafés en de feestkernen Sint-Veerleplein en François Laurentplein.

De boetes voor wildplassen worden verdubbeld tot 120 euro. Er zijn een kwart meer toiletten dan vorig jaar. Voor het gratis sanitair trekt de stad 200.000 euro uit.

(Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content