Gentse Feesten lokt 150.000 bezoekers op eerste dag

© Belga

De eerste dag van de Gentse Feesten heeft 150.000 bezoekers naar de stad gelokt. Dat hebben Feestenburgemeester Christophe Peeters en woordvoerder Manuel Gonzalez van de lokale politie gemeld.

De eerste dag van de Gentse Feesten heeft 150.000 bezoekers naar de stad gelokt. Dat hebben Feestenburgemeester Christophe Peeters en woordvoerder Manuel Gonzalez van de lokale politie gemeld.

Er werden 48 GAS-boetes uitgeschreven voor onder meer wildplassen, ambulante handel en een duik in het water van de Graslei. De Lijn vervoerde met de pendeltram tussen Flanders Expo en de Korenmarkt 28.953 reizigers. Dat is meer dan 40 procent meer dan vorig jaar. De Feestenbussen aan Gent Zuid brachten 3.275 feestvierders naar huis, of twintig procent meer dan vorig jaar. Op de spoeddienst van de vier Gentse ziekenhuizen hebben zich 38 mensen aangemeld en er waren 18 ziekenwageninterventies in de Feestenzone.

De meeste personen hadden te veel gedronken, zegt de lokale politie. Het Rode Kruis heeft 133 personen verzorgd voor voornamelijk snijwonden en dronkenschap. De politie pakte 16 personen bestuurlijk op. Er werden 48 GAS-boetes uitgeschreven, waarvan 26 voor wildplassen. Twee personen kregen een GAS-boete omdat ze in het water doken van de Graslei. Er waren zes vechtpartijen en 11 meldingen van gauwdiefstal.

De opmerkelijkste interventie in de nacht van zaterdag op zondag staat op naam van de Gentse brandweer, zegt Feestenburgemeester Peeters. “De brandweer werd om 2.30 uur gebeld voor een interventie in de Gouvernementstraat. Ze moesten een gsm van een dak halen. Nederlandse toeristen hadden het toestel laten vallen uit een luchtballon. De gsm werd (vanop afstand) op het dak gelokaliseerd en het werkte nog. De toeristen waren bijzonder blij.”

De openingsstoet was volgens Peeters “één van de betere van de voorbije jaren”. De groep die de jury het meest kon bekoren was de vzw Circusplaneet. De vzw krijgt een bedrag van 806 euro en won ook de publieksprijs en de bijbehorende cheque van 1.000 euro. De totale prijzenpot van 11.500 euro werd verdeeld onder 24 groepen. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content