Gentse Feesten gestart met rouw voor de stoet en eer voor Walter De Buck

Walter De Buck © BELGA

In Gent zijn vrijdagavond de 172ste Gentse Feesten gestart met een sombere rouwstoet voor de afgeschafte traditionele openingsparade, het overhandigen van de stadssleutel aan de feestenburgemeester en een eerbetoon aan “de vader” van de vernieuwde feesten Walter De Buck. De komende tien dagen verwacht Gent ongeveer anderhalf miljoen bezoekers.

De officiële start van de Gentse Feesten blijft de openingsreceptie in het stadhuis, waar de feestenburgemeester de sleutel van de stad mag ontvangen. Burgemeester Daniël Termont was afwezig omdat hij een chemokuur ondergaat voor darmkanker, maar droeg waarnemend burgemeester Elke Decruynaere op om de honneurs waar te nemen. “Zeg eens in uw schoonste West-Vlaams aan de mensen ‘allemaal een goeie Gentse Fieste’. Veel amusement en niet te zat”, zei Termont in een videoboodschap.

De burgemeester hekelde ook het verdwijnen van de traditionele openingsstoet, waarvan de kwaliteit elk jaar verder afgleed. Een aantal verenigingen die niet tevreden waren met het afschaffen van de parade, had een rouwstoet georganiseerd, compleet met een lijkwagen en snikkende weduwen. De processie lokte een honderdtal toeschouwers op het Gentse Bisdomplein en trok daarna naar het Gentse stadhuis.

In de plaats van de openingsparade op zaterdag trekt zaterdagmiddag een kleurrijke kinderstoet door de binnenstad. Termont vroeg ook aandacht voor de vorig jaar overleden muzikanten Walter De Buck en Luc De Vos en noemde De Buck “de vader van onze moderne Gentse Fieste”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content