Gent Jazz – Dag 4: Bobby Womack (***) en Eric Legnini (***)

© Jamie-James Medina
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Dag 4 van Gent Jazz markeerde onder meer de terugkeer van soulveteraan Bobby Womack, die de Bijloke inpakte met soulfunkhits uit de oude doos.

Wie: Eric Legnini (***), één van de sterkhouders van de Luikse jazzscène die reeds aan de zijde van onder anderen Joe Lovano en Toots Thielemans speelde, en die nu onder eigen naam musiceert onder de vleugels van het gerenommeerde Parijse Label Blue.

The gig: De Italobelg Eric Legnini leek ons niet de meest voor de hand liggende opwarmer voor soulveteraan Bobby Womack en rocklegende Bryan Ferry. Maar die mening hebben we na zijn doortocht op Gent Jazz toch moeten herzien: Legnini leverde een opvallend organisch en bijwijlen swingend concert af in de Bijloke, dat ons meenam op een muzikale wereldreis.
Legnini is een pianovirtuoos – Jef Neve is een zelfverklaarde fan -, maar op zijn jongste album ‘Sing Twice’ dat hij in Gent kwam voorstellen, horen we naast vingervlug pianospel ook opvallend veel blazers, percussie, bas en vooral vocalen. Tijdens de eerste 45 minuten werden we door de ‘verparijste’ Britse zanger Hugh Coltman (ex-The Hoax) aan een soulinfuus gehangen – zijn stem deed wat denken aan die van Jamie Lidell -, en in het tweede luik van het concert kregen we door Mamani Keita een vleugje zwoele afro-jazz voorgeschoteld.
Het publiek van Legnini was klein en uitgelezen, maar ook van op het zonnige terras aan de zijkant van het podium werd aandachtig meegeluisterd.

Wie: Bobby Womack (***), een levende soullegende die samenwerkte met James Brown, Ray Charles, Stevie Wonder en Aretha Franklin, een succesvolle solocarrière uitbouwde in de jaren ’70, met drugsproblemen te maken kreeg in de jaren ’80, en onder impuls van Blur-frontman Damon Albarn herrees in 2012.

The gig: Vorig jaar maakte Bobby Womack na een break van 12 jaar zijn comeback met ‘The Bravest Man in the Universe’. Achter de knoppen zat Damon Albarn, het opperhoofd van Blur dat Womack eerder al rekruteerde voor de twee laatste Gorillaz-platen. Hun samenwerking resulteerde in één van de meest verrassende platen van 2012; een doorleefd soulalbum in een moderne, elektronisch gepimpte productie – denk ‘I’m New Here’ van wijlen Gil Scott-Heron, die hier overigens gesampled wordt.

Net als Scott-Heron in 2010, kwam dit jaar Bobby Womack zijn terugkeer vieren op Gent Jazz, nadat hij in extremis paste voor de vorige editie na een zware longontsteking. ‘The Bravest Man’ speelde zeker niet de moedigste set in de Bijloke, maar had geen enkele moeite om het publiek aan het dansen te krijgen. Op het titelnummer en het ingetogen ‘Deep River’ na, passeerde helaas geen enkel nummer van zijn geweldige laatste worp de revue. Womack koos resoluut voor uitbundige soulfunkhits als ‘Across 110th Street’ en ‘That’s The Way I Feel About Cha’, haalde ‘Lookin’ for a Love’ van zijn ex-band The Valentino’s van onder het stof vandaan, en ging in duet met zijn dochter tijdens de Sam Cooke-cover ‘A Change Is Gonna Come’.

Er kwamen naar onze mening net iets te veel toeters, bellen en blazers en say-hey-momentjes aan te pas, en Bobby Womack haalde met zijn scheurende stem niet het verbluffende niveau dat hij op ‘The Bravest Man’ bereikte. Maar hey, ‘Funk Soul Bobby’ is 69, heeft darmkanker gehad en kampt nu met Alzheimer. Wij zijn al lang blij dat er dit jaar wás.

SETLIST: Across 110th Street / Nobody Wants You When You’re Down and Out / Harry Hippie / Daylight / I Wish He Didn’t Trust Me So Much / That’s The Way I Feel About Cha / The Bravest Man in the Universe / Deep River / Woman’s Gotta Have It / You’re Welcome, Stop on By / A Change Is Gonna Come (Sam Cooke cover) / Lookin’ for a Love / If You Think You’re Lonely Now / (No Matter How High I Get) I’ll Still Be Looking Up to You / Jesus Be a Fence Around Me

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content